Het gezinsparcours uitgetest

Zet je schrap, hier komen de kinderen

Een museum bezoeken met kinderen is vet cool. Zeker met het nieuwe gezinsparcours van VLIEG. Maarten en Kristien deden met Gust (6), Fran (4) en Eppo (1,5) de test. Gewapend met enkele superleuke opdrachten en een rijke fantasie, ontdekten ze het vernieuwde M. Ogen open en neuzen klaar? Starten maar.  

Stralen in de photobooth

“Kijk, een rode doos”. Daarmee is meteen de toon gezet. Gust en Fran lopen naar de photobooth. Ze trekken gretig kraag en hoed aan en nestelen zich in een romantisch landschap. Nog snel wat juiste woorden op de achtergrond schuiven en yes. Alles is klaar voor de perfecte foto. Nu mama, papa en Eppo nog en… ‘Flits’. De perfecte snapshot en een schot in de roos als start van het museumbezoek. 

Dieren gespot

“Paard, paard”. Voor Eppo is het museumbezoek al geslaagd. In één oogopslag spot hij alle dieren die in de zaal te zien zijn. Paarden, honden, schapen. Eerst op het scherm en dan levensgroot in een schilderij. Met een enthousiaste vinger wijst hij ze één voor één aan. Ondertussen heeft Gust een trommel gespot en valt Fran haar oog op een mantel en gekke schoenen in een glazen kast.  “Zouden die van Sinterklaas zijn?” 

Neuzen klaar, start!

Een museumbezoek dat in je neus kruipt. Dat maak je niet vaak mee. In de statige kamers van het oude huis Vanderkelen komen verschillende geuren je tegemoet: leer, zilverpoets, aardbeien of rode wijn. De ene geur doet de neuzen krullen van ‘vies’, de andere doet de kinderen dromen van snoep. Het is alleszins puzzelen geblazen, want welke geur hoort bij welk object? Verderop lonkt een schilderij van een mooie hofdame.  “Maar waarvoor dient die waaier? Het is hier toch niet warm?” De kinderen fantaseren erop los tot mama het raadsel oplost: “Die dienen om geheime boodschappen te sturen. Zoals ik zie je graag. “ 

Spelen, een kunst

Spelen is altijd een goed idee. Speelgoed in een museum, da’s al wat zeldzamer. Alhoewel? De blokken en vormen van Aurélien Froment laten in iedereen het kind naar boven komen. Torens bouwen, bollen zoeken, vliegen naar de sterren en piepen tussen de kieren van zelf gemaakte zuilen. Geen hoekje blijft onontgonnen. Of ze nog even mogen blijven? Dat hoeven we geen twee keer te vragen. 

Beeldreportage

Praktisch