Yto Barrada

30.09.2016 - 17.01.2017

Yto Barrada

Onthult de verschillende lagen van Marokko

Wat gebeurt er als het erfgoed van Marokko naar het buitenland verdwijnt? En wat als het door het thuisland wordt vergeten? Het antwoord van de Frans-Marokkaanse kunstenaar Yto Barrada (°1971, Frankrijk) is verfrissend helder: wie zijn verleden dreigt te verliezen, zal vaak gewoon een nieuw verleden creëren. Deze tentoonstelling toont de grote diversiteit van Barrada’s werk. Naast haar aandacht voor fossielen, traditie en authenticiteit spelen ook andere elementen een hoofdrol. 

Niets is wat het lijkt

De streek tussen het Atlasgebergte en de Sahara in Marokko staat bekend als ‘Dinosaur Road’. Ooit was de streek bezaaid met fossielen en enorme dinosaurusskeletten, totdat ze massaal uit Marokko verdwenen. Nu kent de streek een bloeiende handel in opgravingen, vervalsen en verkopen van fossielen. In haar werk toont Barrada interesse voor zowel de fossielen als de ambachtslui die nieuwe stukken voor het toerisme creëren. Zo werpt ze in haar nieuwe film Faux départ (Valse start) een blik op die fossielenhandel.

Salon met knipoog naar Hubert Lyautey

In M staat Barrada stil bij de relatie van Marokko met zijn (paleontologisch) verleden. Zo toont ze een reeks foto's van educatieve panelen, waarbij je duidelijk de aardlagen en geologische breuklijnen ziet. Diezelfde lagen vind je terug in haar nieuwe installatie Salon géologique. De tapijten en kussens met geologische codes doen aan een Marokkaanse woonkamer denken, maar zijn ook een knipoog naar Hubert Lyautey (1854-1934). Deze generaal wilde het 'authentieke' en 'traditionele' Marokko laten herrijzen onder Frans toezicht. 

Curatoren: Stéphane Symons, Hilde Van Gelder, Eva Wittocx 
 

Tentoonstelling van M-Museum Leuven in samenwerking met de KU Leuven in het kader van het stadsbrede project Utopia.

Yto Barrada was een dubbelproject met de tentoonstelling Tracing The Future

Publicatie

Yto Barrada
• Deze tweedelige publicatie met nieuw werk en een verzameling teksten, geschreven en geselecteerd door de kunstenaar, handelt over patrimonium en veranderende definities van authenticiteit, en is doorspekt met humor, subtiliteit en spitsvondigheid.
• Titel boek 1: A guide to fossils for forgers and foreigners
• Titel boek 2: A guide to trees for governors and gardners
• Engels


€59.99

Yto Barrada

Yto Barrada © Benoît Peverelli

Bio

Yto Barrada

Bio

Yto Barrada studeerde Geschiedenis en Politieke Wetenschappen aan de Sorbonne en Fotografie in New York. Haar werk werd reeds tentoongesteld in Tate Modern (Londen), MoMA (New York), The Renaissance Society (Chicago), Witte de With (Rotterdam), Haus der Kunst (Munchen), Centre Pompidou (Parijs), Whitechapel Gallery (Londen) en op de Biënnale van Venetië (2007 en 2011). In 2011 werd Barrada verkozen tot ‘Deutsche Bank Artist of the Year’, waarna haar tentoonstelling RIFFS wereldwijd rondreisde. Barrada is ook stichtend directeur van de ‘Cinémathèque de Tanger’. In 2013-2014 ontving ze de ‘Robert Gardner Fellowship in Photography’ (Peabody Museum at Harvard University) en in 2014 de Abraaj Prijs. Yto Barrada werd genomineerd voor de Prijs Marcel Duchamp in 2016.