This Is Us

In This Is Us wordt voor de allereerste keer werk uit de collecties van de vier grootste Vlaamse musea voor hedendaagse kunst als één geheel getoond. De curator Fabian Flückiger maakte een selectie uit de Vlaamse hedendaagse kunstcollecties van M HKA, S.M.A.K., Mu.ZEE en M Leuven. Hij vertrok daarbij vanuit het thema ‘de artistieke leeromgeving’, om na te denken over wat onze Vlaamse collecties representeren. Hoe tonen ze een beeld over onze hedendaagse samenleving en wat kan de bezoeker daaruit leren? De tentoonstelling is onderverdeeld in drie hoofdstukken: The Art Institution, Living Spaces en Telling Stories en presenteert werken van bijna vijftig kunstenaars, waarvan meer dan de helft wonen en werken in België. Er worden ook zeven nieuwe kunstwerken getoond die in het kader van deze tentoonstelling werden gecreëerd. This Is Us is een unieke samenwerking tussen de toonaangevende hedendaagse Vlaamse musea en Z33. 

De drie hoofdstukken van This Is Us maken deel uit van de Z33-serie “Het kunstencentrum als leeromgeving” en onderzoeken het kunstinstituut als plek voor de transformatie van kennis via kunstwerken. Fabian Flückiger ziet kunstcollecties als seismografen van de tijd, zowel van het verleden als van het heden. Elke nieuwe tentoonstelling biedt een ruimte voor reflectie waarin de geldigheid van ideeën in twijfel wordt getrokken. In This Is Us wordt deze dialoog tussen verleden en heden verder uitgedaagd door de toevoeging van recent gecreëerde kunstwerken. Deze frictie creëert een artistieke leeromgeving die perspectieven kan aanscherpen, op één lijn brengen of verschuiven. 

Meer informatie over de drie hoofdstukken vind je hier.

De tentoonstelling omvat werken van Richard Artschwager, John Baldessari, Sammy Baloji, Dara Birnbaum, Audrey Cottin, Anne Daems, N. Dash, Robert Devriendt, Marlene Dumas, Mona Filleul, Andrea Fraser, Joris Ghekiere, Karin Hanssen, Ann Veronica Janssens, Jean Katambayi Mukendi, Felix Kindermann, Aglaia Konrad, Wolfgang Laib, Konrad Lueg, Natasja Mabesoone, Dyan Marie, Kerry James Marshall, Hana Miletić, Bruce Nauman, Otobong Nkanga, Cady Noland, Clare Noonan, Sophie Nys, Willem Oorebeek, Meret Oppenheim, Ria Pacquée, Marina Pinsky, Avery Preesman, Emmanuelle Quertain, Peter Rogiers, Jura Shust, Monika Stricker, Ana Torfs, Keith Tyson, Anne-Mie Van Kerckhoven, Michael Van den Abeele, Emmanuel Van der Auwera, Jan Van de Kerckhove, Maarten Vanden Eynde, Anna Zacharoff en Heimo Zobernig. 

Fabian Flückiger is onafhankelijk curator en docent. Hij heeft tentoonstellingen en publicaties gerealiseerd over o.a. Nora Turato (2019), Steven Parrino (2020), Miriam Laura Leonardi (2021), Manon de Boer (2022) en ektor garcia (2022).

Ontdek This Is Us met een luisterwandeling op maat
Er is niet één juiste manier om van hedendaagse kunst te genieten. Op basis van jouw voorkeuren en verwachtingen krijg je een audiogids op maat. Verken de tentoonstelling in het kielzog van Christina De Witte (Chrostin), Danielle Gielen, Fabian Flückiger, Gorges Ocloo, Joke Timmermans, Kaer Didier Gosset Benitez, Kevin Gallagher, Lore Langendries, Pedro Elias, Philippe Braem, Sander De Keere en Willo Gonnissen. Lees hier meer.

 

 

01.10 tot 18.02.24

Met kinderen?
Vraag naar het familieparcours en ga samen aan de slag.

Liever luisteren?
Vier luisterwandelingen met o.m. Pedro Elias, Chrostin, Gorges Ocloo, Sander De Keere... staan klaar.

Zaalfolder
Beelden7 afbeeldingen
Vier luisterwandelingen voor This Is Us
Activiteiten

Finissage This Is Us

Lees meer

Kunst bij de les

Lees meer

Omdat het kunst is

Lees meer

Gerelateerde blogs
News feed
News feed

Feed

Nieuwsartikel
VRT NWS

Van ABBA tot Z33: dit zijn de niet te missen expo's deze herfstvakantie

Dit najaar is er een overvloed aan interessante tentoonstellingen, VRT NWS lijst de niet te missen expo's in eigen land op.

Nieuwsartikel
This is Us
VRT

Hedendaagse kunst van 4 grote Vlaamse musea in Z33 in Hasselt

Voor de expo This is Us dook curator Fabian Flückiger in de collecties van de vier grootste Vlaamse musea voor hedendaagse kunst: M HKA, S.M.A.K., MuZEE en M Leuven. De werken van een vijftigtal kunstenaars staan in het teken van het kunstencentrum als leeromgeving. Dat is meteen ook het overkoepelende thema van 4 expo’s in Z33 dit najaar.

Nieuwsartikel
Het Belang van Limburg

In Z33 kijk je op een leuke manier naar kunst, en je krijgt er een gratis bezoek bij

Wat vinden tv-presentator Pedro Elias en zijn kinderen van hedendaagse kunst? Wij zouden het ook niet weten, maar je komt er misschien wél achter als je naar de nieuwe expo’s van Z33 in Hasselt gaat.

“Wat is kunst?”, perste Stijn Meuris ooit uit zijn middenrif. Tja, goeie vraag. En ook een vraag waar Z33 zich over buigt in de tentoonstelling This is us. Het begint allemaal met een schema. Geen zorgen, het is niet hetzelfde als de belastingbrief invullen. Je moet gewoon ja of nee kiezen bij een aantal vragen (wil ik ruim de tijd nemen voor de expo, of liever er snel door? Ben je zelf creatief of niet …?) en zo kom je vanzelf uit bij een van de vier begeleidende audioguides.

Nieuwsartikel
TV Limburg

Z33 bundelt krachten met 4 grootste Vlaamse musea

Het Hasseltse Z33 zal het hele najaar een museum voor hedendaagse kunst zijn. Dat is ongezien. Het is een unieke samenwerking met de vier grootste Vlaamse musea die naar Limburg afzakken. Voor het eerst bundelen ze de krachten op één locatie. Het is een geweldige eyecatcher in de vier najaarsexpo's die het huis voor actuele kunst, design en architectuur zondag opent. Limburger Steve Robyns heeft zijn eerste solo-expo én er is een overzichtstentoonstelling van een monument als Jef Geys. Het najaar wordt naar alle waarschijnlijkheid de langverwachte topperiode voor Z33