De konijnen van M

M bouwt samen met tien proefkonijnen aan een nieuwe collectiepresentatie

De deelnemers werken samen met M aan een digitaal experiment, opgebouwd als een spel: hoe bouwen we samen met het publiek een collectiepresentatie? En hoe doen we dat in tijden waar elkaar in 't echt zien niet vanzelfsprekend is?

Het hele traject is opgebouwd als een groot spel. De konijnen en de medewerkers van M ontmoeten elkaar verschillende keren digitaal en als het kan - hout vasthouden - naarmate de vernissage vordert ook in het echt. Tijdens die sessies, zo'n zes keer virtueel, leren ze dertig werken uit de collectie van M en de Cera-collectie beter kennen, telkens vanuit een andere invalshoek.

 

Een spel spelen, dat betekent punten verdienen. Per spel kan een deelnemer punten verdienen die ingezet kunnen worden om zijn of haar favoriet kunstwerk in de tentoonstelling te krijgen. Elke sessies wordt afgesloten met een stemming en telkens vallen er kunstwerken af. Aan het einde van het experiment blijven tien werken over. Deze zijn vanaf 28.05.2021 te zien in de nieuwe collectiepresentatie van M. Spannend.

En als het voor de konijnen al spannend was om deel te nemen … We hebben nog nooit op deze manier een collectiepresentatie gemaakt. Ik ben dan ook erg benieuwd welke werken de eindmeet halen. Marlies Verreydt, medewerker publieksbemiddeling

De konijnen van M

Het spel

Onze konijnen selecteren samen tien kunstwerken die de basis vormen van een nieuwe collectiepresentatie. Als groep maken ze dus inhoudelijke keuzes met een stevige impact.

Online huppelen

Online huppelen

Normaal gezien zou de groep samenkomen in de museumzalen, maar om de verspreiding van het coronavirus te beperken moest de aanpak helemaal omgegooid worden. Het spel werd, in samenwerking met Abracademy, gedigitaliseerd door gebruik te maken van een interactief Mirobord, zodat onze konijnen toch nog samen kunnen strijden voor de werken die ze het liefst vertegenwoordigd willen zien in de zalen van M.  

Kunstbeleving onder de loep

Kunstbeleving onder de loep

De rode draad die de sessies met elkaar verbindt: kunstbeleving. Betekent een ander perspectief ook meteen een andere voorkeur, of is dat net niet zo? M baseerde zich hiervoor op elementen van beeldgeletterdheid uit de cultuurtheorie Cultuur in de Spiegel. Zo werden de vier verschillende vaardigheden die we gebruiken bij het reflecteren op cultuur (waarnemen, verbeelden, conceptualiseren en analyseren) verwerkt in het spel.

Waar zijn onze konijnen nu?

Ontvang je graag updates over onze rondhuppelende konijnen?

Schrijf je dan snel in op onze nieuwsbrief. 

Deze tentoonstelling wordt mee mogelijk gemaakt dankzij de bijdragen van de M-cenassen via M-LIFE.

EEN PROJECT IN SAMENWERKING MET CERA