57ste Biënnale van Venetië

Dirk Braeckman in het Belgische paviljoen op de

Biënnale van Venetië

13.05.2017 - 26.11.2017

Tentoonstelling in Venetië

De zwart-wit foto’s van Dirk Braeckman brengen verstilling. In al hun monumentaliteit tonen ze anonieme plaatsen en verhalen. In 2017 vertegenwoordigt hij ons land op de 57ste Biënnale van Venetië, samen met M-curator Eva Wittocx. Daar kan je van 13 mei tot 26 november Braeckmans werk bewonderen in het Belgische paviljoen. Daarna reist zijn nieuwe werk door naar M en BOZAR. Een mooi moment voor de Belgische fotografie en een mijlpaal in de carrière van de kunstenaar.

Nieuw werk voor de Biënnale

Ter voorbereiding van de Biënnale, bracht Dirk Braeckman veel van zijn tijd door in zijn kunstenaarsatelier in Gent. Daar werkte hij aan een reeks prints op barietpapier die te zien zijn in het Belgische paviljoen. De unieke, analoge prints vertrekken van negatieven uit het archief van Braeckman, waarbij de kunstenaar van eenzelfde negatief soms meerdere beelden maakt. De focus van de tentoonstelling ligt op beelden in grijstinten die Braeckman creëerde in zijn donkere kamer.

De nieuwe beelden van Dirk zijn herkenbaar, maar snijden ook nieuwe richtingen in zijn oeuvre aan. De tentoonstelling in het Belgische paviljoen wordt daarbij een uitdagende evenwichtsoefening tussen het brengen van een autonome en straffe tentoonstelling, die op zich staat, en het introduceren van zijn oeuvre aan nieuwe publieken. Eva Wittocx, Curator Belgische paviljoen

Verstilling in een stroom van beelden en informatie

Het werk van Braeckman brengt verstilling in de beelden- en informatiestroom vandaag. Door gebruik te maken van analoge fotografie ontwikkelde hij een eigen beeldtaal die het kijken op scherp stelt en reflecteert over het statuut van de afbeelding. Braeckman verkent de grenzen van zijn medium, bijvoorbeeld door bestaande beelden opnieuw te fotograferen. Daarbij kaatst de flits van de camera af op het oppervlak van de afbeelding, op de textuur van de muren, gordijnen, tapijten en posters.

Braeckmans beelden tonen anonieme onderwerpen uit zijn directe omgeving. Ze suggereren open verhalen en staan los van plaats, tijd of emotie. In de fotografische beelden van Braeckman gaan intimiteit en afstand samen. Er ontstaat een besloten, geïsoleerde wereld waarvan de betekenis open blijft.

Mijn recent werk wilt een soort antwoord bieden aan de veelheid en snelheid van beelden vandaag. Zowel in het creatieproces als in het beeld zelf staat een zekere traagheid en weerstand centraal. Geen foto’s of beelden die in een oogopslag herkenbaar zijn, maar sterke beelden die niet alles prijsgeven en hun betekenis in dialoog met de kijker laten ontstaan. Dirk Braeckman

Experiment in de donkere kamer

Dirk Braeckman maakt zijn beelden in de donkere kamer en is niet bang om daarbij te experimenteren. Door het over- of belichten, manipuleren en bewerken van negatief en fotopapier ontstaan telkens nieuwe, unieke beelden. De korreling, vlekken, uitsnijdingen en vervlakking van perspectief vormen een uitdaging voor de toeschouwer.

Dirk Braeckman

Dirk Braeckman

Bio

Dirk Braeckman

Bio

Dirk Braeckman (1958) ontwikkelde de afgelopen 25 jaar een  indrukwekkend parcours. Werkend met het medium fotografie weet hij een heel eigen plaats en positie binnen de beeldende kunsten te bekleden. Hij nam deel aan talrijke tentoonstellingen in binnen- en buitenland, zoals recente soloshows in LE BAL (Parijs), De Pont (Tilburg), De Appel (Amsterdam), S.M.A.K. (Gent) en ROSEGALLERY (Santa Monica, CA). In België was zijn werk recent te zien in BOZAR in Brussel (2013), in M-Museum Leuven (2011) en bij Zeno X Gallery in Antwerpen (2015). Het werk van Braeckman is opgenomen in belangrijke private en publieke collecties wereldwijd, onder meer in FRAC Nord-Pas de Calais (Dunkerque), Sammlung Goetz (München), De Pont (Tilburg) en Fondation Nationale d’Art Contemporain (Parijs), Centraal Museum (Utrecht), en Musée d’Art Contemporain et Moderne (Strasbourg). Er verschenen verschillende publicaties over zijn artistieke praktijk en oeuvre.


Schrijf je in voor het

Tweedaags internationaal symposium

Tweedaags internationaal symposium

Picture Presence