De Arenbergs

Macht en Schoonheid

De Arenbergs

26.10.2018 - 20.01.2019

Heb je de tentoonstelling Macht en Schoonheid. De Arenbergs gemist? Geen nood, want je kan de tentoonstelling nog ontdekken tijdens een virtuele 360°-rondleiding!

Met het Arenberg Festival brengt Leuven vijf eeuwen Arenberg tot leven. Dat gebeurt aan de hand van een twee tentoonstellingen, een groot openingsweekend en tal van activiteiten. De tentoonstelling Macht en Schoonheid. De Arenbergs in M brengt je binnen in de bijzondere wereld van de adellijke familie Arenberg. Je maakt er via schilderijen, wandtapijten, prenten en andere kunstobjecten kennis met het geslacht Arenberg. Maar je wordt net zo goed verrast door de riante levensstijl en zin voor pracht en praal van deze cultureel vooraanstaande familie.

Een machtige familie, met oog voor schoonheid

Als echte sabelslepers waren de Arenbergs aanwezig op het Europese strijdtoneel. De familie rekende zichzelf tot de vechtende stand, het meest in hun sas voelde ze zich dan ook op het slagveld. Als ze dit overleefden, namen ze als diplomaten een stevig positie in aan de onderhandelingstafel. Hun politiek en economische macht gaf hen toegang tot de hoogste culturele kringen en zorgde voor de uitbouw van een indrukwekkende kunstcollectie.

Meesterwerken van Rubens, Jordaens, Veronese en Dürer worden in deze expo herenigd.

In de loop van de jaren raakte deze kunstcollectie echter verspreid over de hele wereld, in musea en privébezit. Voor deze tentoonstelling wordt een selectie van enkele topwerken uit de vroegere collectie terug samengebracht. Een unieke reünie. Werken uit de National Portrait Gallery in Londen, het Kunsthistorisches Museum in Wenen en vele andere collecties geven een mooie inkijk in de leefwereld van de adel en hun riante levensstijl.

De familie en haar collectie

Portret van een familie
Bij binnenkomst begroet de familie Arenberg je statig. In deze majestueuze portrettengalerij maak je kennis met de verschillende telgen en generaties. Enkele kroonjuwelen uit de familie geschiedenis brengen je onmiddellijk in adellijke sferen en maken je nieuwsgierig naar de eeuwenoude verhalen die springlevend worden.

Adellijke macht
Op vele manieren speelde de familie een toonaangevende rol in de samenleving. De topstukken in deze zaal vertellen een verhaal dat de macht, de invloed én het aanzien van de Arenbergs illustreert. Als een familie van grootgrondbezitters en mijneigenaars, was het geslacht Arenberg een sterke economische actor. Op andere momenten in de geschiedenis was de macht van deze adellijke familie dan weer politiek van aard.

Schoonheid heeft vele gedaantes
Door de eeuwen heen bleek het geslacht Arenberg gepassioneerde kunstliefhebbers en verwoed verzamelaars. In deze zalen krijg je een inkijk in hun uitzonderlijke collectie. Snuister door een verzameling zeldzame boeken en prenten en bewonder een handgeschreven partituur van Vivaldi. Op de catwalk bewonder je dan weer eeuwenoude baljurken en maskeradepakjes. En dan is er nog de kunstcollectie, die op haar hoogtepunt zowel qua omvang als kwaliteit tot de absolute top behoorde. Meesterwerken van Rubens, Jordaens, Veronese en Dürer worden in deze expo herenigd.

Alle info en een uitgebreid overzicht van het programma vind je terug op de website van het Arenberg Festival.

De partners van de tentoonstelling zijn M - Museum Leuven, Universiteitsarchief en Kunstpatrimonium KU Leuven, KU[N]ST Leuven en de Arenberg Foundation.

Bezoek de Arenbergs in groep

Ontdek de Arenbergs tijdens een rondleiding, combi-rondleiding, dagtrip of nocturne!

Groepsbezoek

Macht en Schoonheid. De Arenbergs

Combi-groepsbezoek M & Universiteitsbibliotheek

De Arenbergs & Adellijk wonen

Combi-groepsbezoek & Arenbergkasteel

Arenberg Dagtrip

Nocturne of ontbijt

De Arenbergs

Gratis lezingen

Kom luisteren naar het verhaal van de curator

Macht en Schoonheid. De Arenbergs

Het verhaal van de curator: Mark Derez

Individueel of met een kleine groep vrienden aansluiten bij een rondleiding?

Ontdek de Arenbergs tijdens een instaprondleiding

Elke eerste zondag van de maand

Instaprondleidingen

De Arenbergs op maat van gezinnen

Verken de wereld van de Arenbergs tijdens een gezinsparcours

Gezinsparcours

De Arenbergs