Tussen Hemel en Aarde

07.03.2020 - 07.03.2023
Ontdek meer

Beleef 'Het Laatste Avondmaal' van Bouts

Op 7 maart wordt de gerestaureerde Sint-Pieterskerk van Leuven dé nieuwe hotspot voor liefhebbers van kunst en erfgoed. M neemt je er mee in het boeiende verhaal van de prachtige kerk – een hoogtepunt van Brabantse gotiek – en laat je opnieuw kennismaken met haar kunstschatten: een unieke collectie Vlaamse topstukken die nog steeds op hun originele plaats bewaard worden. Die kunstschatten komen binnenkort tot leven in een krachtige en innovatieve ervaring. Dankzij unieke digitale tools beleef je ze met al je zintuigen.

Topwerken en hun verhalen

We hebben het onder andere over Het Laatste Avondmaal en De Marteling van de Heilige Erasmus van de Leuvense Primitief Dieric Bouts. Ze behoren tot de absolute topstukken van de Vlaamse Schilderkunst en zijn dus niet te missen als je Leuven bezoekt. Maar ook de Edelheeretriptiek en het Triomfkruis van Jan Borman, de imposante Sacramentstoren, het praalgraf van Hendrik I en de kapel van “Fiere Margriet” krijgen een plaats in de totaalervaring die M voor je in petto heeft. Ongelooflijke werelden worden tot leven gewekt en je ontdekt de verhalen achter de kerk, haar kunstschatten en de bruisende stad waar ze thuis zijn. 

De Sint-Pieterskerk met het gezin

Familieparcours

Sint-Pieterskerk met doe-boekje

Over Bouts

Dieric Bouts (ca. 1410-1475), in één adem te noemen met Jan Van Eyck of Rogier Van der Weyden, was één van de belangrijkste Vlaamse Primitieven. Hij had Nederlandse roots, maar vestigde zich in Leuven, trouwde er in 1448 en bleef er tot aan zijn dood. Het Laatste Avondmaal en De marteling van de Heilige Erasmus, twee van zijn iconische meesterwerken, schilderde hij in Leuven, waar de werken nu nog steeds in hun historische setting te zien zijn. Hoewel hij in die tijd nog niet alombekend was, is de kunsthistorische betekenis van Het Laatste Avondmaal zo groot, dat het werk een absolute must-see is voor internationale kunstliefhebbers.