Eija-Liisa Ahtila

Eija-Liisa Ahtila

18.05.2018 - 16.09.2018
Tickets

Eija-Liisa Ahtila (°1959, Finland) is één van de belangrijkste hedendaagse filmmakers, gespecialiseerd in het creëren en tonen van film in de vorm van installaties. In haar werk combineert ze beeld, taal, verhaal en ruimte, en zoekt ze de grens op tussen de individuele identiteit en de externe wereld.

Sterke visuele beeldtaal

Met behulp van de cinematografische beeldtaal presenteert Ahtila ruimtevullende installaties die vaak bestaan uit verschillende projecties op meerdere schermen. Deze kijksituatie biedt de toeschouwer gelijktijdig diverse gezichtspunten aan en doorbreekt zo de traditie van het filmische, narratieve perspectief. Op die manier ontstaat de ervaring van verschillende, naast elkaar bestaande tijden en ruimtes.

Van menselijke drama's tot ecologische crisis

Eija-Liisa Ahtila onderzoekt in haar filmische installaties manieren om verhalen te vertellen. In haar eerdere werken stond de individuele identiteit centraal en richtte Ahtila zich op verontrustende menselijke drama's zoals problematische familieverbanden, mentale onrust en dood. In haar latere werken behandelt ze diepgaande en fundamentele artistieke vragen waarbij ze onderzoek voert naar de processen van waarneming en betekenisgeving, vaak in het licht van grotere culturele en existentiële thema's zoals kolonialisme, geloof en posthumanisme. 

Zo moedigt de kunstenaar ons in haar recentere werken aan om na te gaan hoe het antropocentrische medium film ons in staat zou kunnen stellen om ons levensverhaal en dat van de planeet te vertellen. Het uitgangspunt voor veel van haar recente werken en onderzoek is de vraag hoe en met welke technologie of moderne apparatuur we de wereld kunnen begrijpen, creëren en mediëren in onze huidige tijd van ecologische crisis.

Overzicht op maat van M

Deze tentoonstelling biedt een overzicht van Ahtila’s praktijk aan de hand van een reeks tekeningen en zeven monumentale filminstallaties gemaakt tussen 2001 en 2018. Elk van de werken werd op maat van de M-ruimtes aangepast en gepresenteerd. 

De productie van Potentiality for Love, Ahtila’s meest recente werk, werd mede mogelijk gemaakt dankzij de steun van M.

Curator: Eva Wittocx
Met de steun van de Finse ambassade in België

 

Eija-Liisa Ahtila

Eija-Liisa Ahtila

BIO

Eija-Liisa Ahtila

BIO

Eija-Liisa Ahtila studeerde aan de Universiteit van Californië, Los Angeles; het American Film Institute, Los Angeles; het London College of Printing en de Universiteit van Helsinki. Haar werken werden geëxposeerd in vele solo-shows, o.a. in: Tate Modern, Londen (2002); MoMa, New York (2006); Moderna Museet, Stockholm (2012); Jeu de Paume, Parijs (2008); Neue Nationalgalerie, Berlijn (2000). Eija-Liisa Ahtila heeft ook deelgenomen aan tal van internationale kunsttentoonstellingen zoals de Biënnale van Venetië (2005 en 1999); Documenta 11 (2002) en de Sydney Biënniale (2018 en 2002). Haar films zijn vertoond op vele grote festivals, waaronder Berlijn, Sundance, Venetië en Rotterdam. In België was er reeds werk van Eija-Liisa Ahtila te zien tijdens Contour (2009) en in het S.M.A.K. (2010). Deze expo in M is haar eerste solotentoonstelling in België. http://crystaleye.fi/eija-liisa_ahtila