Alexis Gautier

Tentoonstelling

Alexis Gautier

17.09.2021 - 20.03.2022
Reserveer een tijdslot

L’Heure de la Soupe

Het werk van Alexis Gautier ontstaat meestal in dialoog met andere personen. Vanuit een interesse in culturele transacties, focust hij op uitwisseling, toeval en de dunne lijn tussen feit en fictie. Ontmoetingen, ontdekkingen of misverstanden vormen zo een creatieve ruimte waarbinnen zijn werk in collectief verband ontstaat. Het onderzoeksproces wordt gedocumenteerd in sculpturen, video, textiel en performances, allen reflecterend zowel op de notie van uitwisseling en waarde, als op auteurschap en het realiseren van tentoonstellingen.

Het concept

De tentoonstelling in M wordt door de kunstenaar opgevat als een opeenvolging van verschillende hoofdstukken en bewegingen. Gautier nodigt verschillende personen, waaronder o.a. een publieksbegeleider, een kunstenaar, een handwerker en een buur van M uit, om protagonist en medeauteur te zijn van het script van de tentoonstelling. Gautier maakt ruimte voor een meerstemmigheid waar een realiteit collectief kan ontstaan, navigerend tussen verschillende identiteiten, inclusief verschuivingen en botsingen.

'L’Heure de la Soupe' wordt door Gautier in die zin gezien als een lichtgevoelig filmrolletje waarop verschillende scènes, gebaren of interventies een spoor kunnen laten. Doorheen de ruimte en de duur van de tentoonstelling ontstaat zo een dynamisch verhaal dat in dialoog treedt met praktijk, de gebruiken of mechanismes van het museum. Vanuit zijn interesse in processen en modellen van samenwerking, brengt Gautier verschillende nieuwe kunstwerken samen in een installatie op maat van de zaal in M.

Voor deze tentoonstelling werkte hij samen met onder anderen Shi Chunping, Anita Devi, Indu Devi, Minu Devi, Minu Devi, Reena Devi, Sanju Devi, Vibha Devi, Alexis Gautier, Alexis Gautier, Shi Jian, Abhishek Kumar, Anupam Kumar, Annu Kumari, Pinki Kumari, Saumya Kumari, Shilpee Kumari, Tannu Kumari, Shen Runzhong, Kanchan Singh, Richard Tuttle, Shen Weixing, Fang Yaqi en de publieksbegeleiders van M Leuven.

 

Parallel aan de tentoonstelling publiceren M, CIAP Genk en de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten Antwerpen een nieuw boek, vormgegeven door Nico Dockx.

 

In 2022 exposeert Gautier in CIAP Genk werk dat in relatie staat tot de tentoonstelling in M.

Alexis Gautier

Alexis Gautier

Bio

Alexis Gautier

Bio

Alexis Gautier (°1990, Frankrijk) woont en werkt in Brussel en Bretagne. Hij studeerde aan de Städelschule in Frankfurt Am Main (Duitsland) en is momenteel als onderzoeker verbonden aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten in Antwerpen. Hij toonde zijn werk in BOZAR (Brussel, 2017), Blue Mountain School (Londen, 2018), Basis (Frankfurt Am Main, 2019), ISLAND (Brussel, 2020), The New Wight Biennial (Los Angeles, 2020), MANIFESTA (Marseille, 2020), Goethe-Institut (Dublin, 2021) en in M Leuven in de groepstentoonstelling 'The Constant Glitch' (Leuven, 2021). Hij wordt ondersteund door de Fondation des Artistes en de Günther-Peill Foundation. In 2022 krijgt Gautier een residentieplek in WIELS, het Centrum voor Hedendaagse Kunst in Brussel.


Met de steun van de Franse Ambassade in Brussel (in het kader van EXTRA) en LVD Group