Bewogen

Collectiepresentatie

Bewogen

10.07.2020 - 31.03.2024
Koop een ticket

Heb jij wel eens urenlang achter een beeld van een heilige aan gelopen met een paar vleugels op je rug gebonden? Jezus aangekleed, in slaap gewiegd of in zijn graf gelegd? Of je beste juwelen geofferd aan een bloedende hostie? 

PS Digitaal al even een kijkje nemen kan hier.

Vergeten rituelen

Tot niet zo lang geleden speelde in onze streken religie een belangrijke rol in het dagelijkse leven. Kerkelijke feestdagen en rituelen bepaalden de kalender en brachten gemeenschappen bij elkaar. Zowat iedereen nam eraan deel. Vandaag zijn we niet meer zo vertrouwd met die tradities. Maar veel van de objecten die er een centrale rol in speelden, zijn wel bewaard gebleven. Onder andere in de collectie van M.

Intrigerende objecten

Deze collectiepresentatie laat je kennismaken met vergeten gebruiken aan de hand van bijzondere religieuze objecten bedoeld om – letterlijk en figuurlijk – te bewegen. Je ziet er de uitgebreide garderobe en zilveren accessoires van een beeld dat werd rondgedragen in processies, maar ook een huisaltaar, kostbare reliekhouders en bijzondere cultusvoorwerpen. Vaak fragiel, tactiel, kostbaar en ambachtelijk van aard zijn het stuk voor stuk intrigerende voorwerpen, gemaakt om bewogen te worden en zelf mensen spiritueel te bewegen. 

Opnieuw tot leven gebracht

Via persoonlijke getuigenissen en historisch beeldmateriaal brengt de presentatie oude rituelen weer tot leven. Tegelijk worden die historische tradities geconfronteerd met hedendaagse vormen van aanbidding en verering. De link met Leuven is nooit ver weg: de meerderheid van de getoonde objecten is afkomstig uit belangrijke Leuvense kerken en historische sites.

En er is nog meer!

Collectiepresentatie

Neem je Tijd

Collectiepresentatie

Alles voor de vorm

Collectiepresentatie

Museum in beweging