Boekvoorstelling

De jaren zestig in beeld

26.04.2018

Boekvoorstelling

De jaren zestig in beeld

Met Geert Buelens en Lies Steppe

Veel interviews, debatten en publicaties richten zich 50 jaar na Mei ’68 vooral op politieke en maatschappelijke aspecten van de revolutionaire jaren zestig. Op 26 april praat Geert Buelens met Klara-presentatrice en jazzlady Lies Steppe vooral over de uitzonderlijke rijke artistieke oogst die dit decennium voortbracht. De auteur vertelt over de 800 films die hij analyseerde voor De jaren zestig en toont fragmenten die smaken naar meer. Hij gaat in op de vernieuwingen in pop, jazz en klassieke muziek, vertelt over hoe de literatuur een nieuw publiek vond, toont baanbrekende foto’s en kunstwerken en schetst hoe tijdens de jaren zestig een mondiale cultuur tot stand kwam die tot vandaag blijft fascineren. Bijzondere aandacht gaat uit naar onbekende schatten uit het altijd als ‘grijs’ bestempelde, communistische Oostblok en naar de ontwikkeling van een zwarte cultuur die elementen uit Afrika, de Caraïben en de Verenigde Staten verenigde. 

Praktisch

26.04.18 | 20:00

Locatie: Forum M-Museum Leuven

Gratis toegang

Reserveren via bezoekm@leuven.be

 

Deze reeks is een organisatie van Cinema ZED, Vlaams-Nederlands huis deBuren en M-Museum Leuven. Met de steun van KU Leuven. De reeks werd samengesteld naar aanleiding van de publicatie ‘De jaren zestig. Een cultuurgeschiedenis’ door Geert Buelens.  

Geert Buelens

Geert Buelens

Geert Buelens

Geert Buelens

Geert Buelens

Geert Buelens (Duffel, 1971) is een veelbekroond dichter en essayist en sinds 2005 hoogleraar moderne Nederlandse letterkunde aan de Universiteit Utrecht. Hij schreef onder meer Van Ostaijen tot heden. Zijn invloed op de Vlaamse poëzie (Vantilt, 2001) en het in het Engels, Duits en Servisch vertaalde Europa Europa! Over de dichters van de Grote Oorlog (Ambo/Manteau, 2008). In zijn recentste boek, het vuistdikke De jaren zestig. Een cultuurgeschiedenis (Ambo/Anthos, 2018), probeert hij als eerste de cultuur van dit roemruchte decennium te beschrijven vanuit mondiaal perspectief. Hij heeft aandacht voor de populaire en de elitecultuur, voor de smaak van de massa en die van de hippe jongeren en onderzoekt hoe technologische ontwikkelingen en politieke bewegingen de basis legden voor een nieuw artistiek klimaat.


Lies Steppe

Lies Steppe

Lies Steppe

Lies Steppe

Lies Steppe is dé jazzlady van de openbare omroep. Met Late Night Jazz, Take 7 en Round Midnight is ze een vaste waarde op Klara. Naast radiomaker is ze ook zangeres en een grote fan van de jaren 60.


In samenwerking met