Groepsbezoek

Combirondleiding Eija-Liisa Ahtila en Jim Campers

18.05.2018 - 09.09.2018
Reserveer

Met Eija-Liisa Ahtila en Jim Campers openden in mei twee nieuwe tentoonstellingen in M. Tijdens deze combirondleiding verken je samen met een gids de indrukwekkende video-installaties van de Finse Eija-Liisa Ahtila en de nostalgisch-visionaire beeldtaal van de Antwerpse kunstenaar Jim Campers.

Eija-Liisa Ahtila (°1959, Finland) is één van de belangrijkste hedendaagse filmmakers, gespecialiseerd in het creëren en tonen van film in de vorm van ruimtevullende installaties. In M zijn op dit moment zeven van die monumentale installaties te zien, die samen een overzicht over haar oeuvre bieden. Ahtila laat de toeschouwer gelijktijdig vanuit diverse gezichtspunten kijken en doorbreekt zo de traditie van het filmische, narratieve perspectief. In haar werk combineert ze beeld, taal, verhaal en ruimte, en zoekt ze de grens op tussen de individuele identiteit en de externe wereld.

De foto’s van Jim Campers (°1990, Antwerpen) maken duidelijk hoe brandend actueel de radicale maatschappijkritiek uit de jaren ’60 en ’70 nog steeds is. Voor zijn eerste Belgische solotentoonstelling brengt hij in M twee nieuwe reeksen beelden samen. Hierin staan de anarchistische ideeën van Theodore Kaczynski en Terence Mc Kenna’s pleidooi voor verantwoord gebruik van psychedelische planten centraal. Op een muur van hennepblokken presenteert Campers beelden die zich op het snijpunt van nostalgie en visionaire utopie bevinden.

Praktisch