Denkvoer | Over het zachte en productieve museum

08.04 | Over het zachte en productieve museum

Een gesprek met Adam Caruso en Freek Persyn

08.04.2021
Ik kijk mee

Dat Duitse kunstenaar Thomas Demand gefascineerd is door architectuur, is nog maar zachtjes uitgedrukt. Maar in hoeverre biedt museumarchitectuur een antwoord op de uitdagingen voor musea vandaag? Valerie Verhack, curator van Demands ‘HOUSE OF CARD’ in M, gaat in gesprek met architecten Adam Caruso (Caruso St John Architects) en Freek Persyn (51N4E).

Een tijdje geleden werkten ze architecturale voorstellen uit voor twee Belgische musea: het Brusselse 'KANAL' (in samenwerking met Thomas Demand) en het Antwerpse 'M HKA'. Omdat beide voorstellen nooit gerealiseerd zullen worden, stellen de architecten ze nu voor het eerst voor aan een breed publiek.

 

Op basis van de ontwerpen gaat Valerie Verhack, curator Hedendaagse Kunst bij M, in gesprek met hen over twee benaderingen van museumarchitectuur in België: ‘het zachte museum’ en ‘het productieve museum’. Adam en Freek vertellen over hun samenwerking met Thomas Demand en lichten toe hoe hun voorstellen tot stand zijn gekomen.

MEER OVER DE ARCHITECTEN

Adam Caruso

Adam Caruso

Adam Caruso studeerde architectuur aan de McGill University. Samen met Peter St John richtte hij in 1990 Caruso St John Architects op. Hun portfolio omvat openbare en commerciële projecten maar ook  projecten op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Adam schrijft regelmatig artikels voor internationale architectuurpublicaties en doceert aan ETH Zürich.

Freek Persyn

Freek Persyn

Freek Persyn studeerde in 1997 af aan Sint-Lucas in Brussel, kort daarna richtte hij mee 51N4E op. Dit internationaal architectenbureau ontwerpt projecten die bijdragen aan sociale en stedelijke transformaties. Freek is ook werkzaam als hoogleraar aan de ETH Zürich.

 

Freek ging al eerder in gesprek met curator Valerie Verhack in de podcast 'over HOUSE OF CARD'.

Praktisch

Voor de beste kijkervaring én om je vragen te delen, raden we je aan om rechtsstreeks via YouTube te kijken.

Deze lezing wordt georganiseerd in samenwerking met A+ Architecture in Belgium

Meer Denkvoer

26.04 - 29.04 | Meer Man Mag!
06.05 | Let's Talk Leuven

Denitsa Todorova

27.05 | Let's Talk Leuven

Katrien Kolenberg