Denkvoer | Een perifere aangelegenheid: middeleeuwse altaarstukken uit de Lage Landen in Europa

03.12 | Een perifere aangelegenheid

Middeleeuwse altaarstukken uit de Lage Landen in Europa

03.12.2021
Daar wil ik bij zijn

Tijdens deze Denkvoerlezing nemen we middeleeuwse altaarstukken – een onderwerp dat M als kenniscentrum van middeleeuwse beeldhouwkunst nauw aan het hart ligt – van Nederlandse makelij onder de loep. Justin E A Kroesen, professor ‘Materiële cultuur van het christendom’ aan het Universiteitsmuseum van Bergen, neemt je mee door de bewogen geschiedenis van de laatgotische altaarstukken.

 

Wie middeleeuwse altaarstukken van Nederlandse makelij bestudeert, moet op reis door heel Europa. De laatgotische variant uit de Lage Landen waren in heel het continent gewilde objecten. Gek genoeg: hoe verder hun plaats van bestemming (denk aan Noord-Noorwegen, of de Canarische eilanden), hoe groter hun kans om te overleven.

 

Justin E A Kroesen gaat in op de bewogen geschiedenis van de Nederlandse laatgotische altaarstukken, van religieus fanatisme tot artistieke waardering. Zo kom je onder andere meer te weten over de export van de retabels en over hun functies in verschillende uithoeken van Europa.

 

Deze Denkvoerlezing wordt georganiseerd in samenwerking met Illuminare en Ards, het centrum voor middeleeuwse beeldhouwkunst binnen M.

Praktisch

Psst Vergeet je covidsafeticket en identiteitskaart niet.

 

Ook interessant voor jou

18.11 | Verbeelding van het universum

De markiezin en de filosoof. Het universum als theater.

04.11 | Verbeelding van het universum

Eeuwige verwondering

Op de hoogte blijven van alle Denkvoeractiviteiten?

Schrijf je dan in op de nieuwsbrief.