Denkvoer | Moving Henry

11.03 | Moving Henry

De restauratie van het praalgraf van Hendrik I

11.03.2021
Ik kijk mee!

Ongeveer anderhalf jaar geleden kreeg het praalgraf van Hendrik I, de eerste hertog van Brabant, een nieuwe plek in de recent gerenoveerde Sint-Pieterskerk in Leuven. De verhuizing bood de ideale gelegenheid om een grondige restauratie van de gisant uit te voeren.

Hoe dat verliep, kon je al volgen in de podcast 'Moving Henry'. Restaurateur Linda vertelt je meer over het proces: van steengruis en 50 cent - het geld, niet de rapper - tot brieven in glazen kokers, een mysterieus kistje, x-rays en katrollen. Wat die dingen met elkaar te maken hebben, ontdek je in deze lezing.

 

Spreker: Linda Temmink, Partner Stone Conservation bij IPARC

 

Deze lezing vond plaats op donderdag 11.03 om 19:00. Geen nood, hieronder kan je de opname herbekijken. 

Hendrik I, wie was dat ook alweer?

Aan boeiende verhalen alvast geen gebrek: gekenmerkt door intriges, machtspelletjes en kruistochten leest het leven van Hendrik I als een spannende ridderroman. Zet er een draak bij en je hebt een verhaal waar ‘Game Of Thrones’-schrijver George R.R. Martin met open mond naar luistert. Ook het feit dat Hendrik I, wiens praalgraf al meermaals van plek verhuisde, in de nieuwe permanente opstelling eindelijk een vaste rustplaats krijgt tegenover zijn eerste vrouw en een van hun dochters, is een belangrijke aanleiding.

De restauratiebehandeling werd uitgevoerd door IPARC en kwam tot stand met de steun van het Fonds Baillet Latour van de Koning Boudewijn Stichting.

Op zoek naar meer?

18.03 | Duik in de collectie

Guy Mees

26.04 - 29.04 | Meer Man Mag!

Op de hoogte blijven van alle Denkvoeractiviteiten?

Schrijf je dan in op de nieuwsbrief.