Expo Leuven

dieter.f.mertens

08.09.2018 - 06.10.2018

The Burial

Redeem the Painting

De tentoonstelling The Burial. Redeem the Painting gaat over verlossing. Het geheel bestaat uit een kortfilm en een reeks abstracte en figuratieve olieverfschilderijen. Je neemt er emoties waar, zoals angst, ontgoocheling en schaamte. Kunstenaar Dieter Mertens nodigt de toeschouwer uit om dezelfde handeling uit te voeren als de handeling die hij voor deze expo heeft uitgevoerd: door een canvas wit te schilderen en meteen erna onder de grond te begraven, ontstaat een zandschilderij met een unieke textuur, dat bovendien een eigen verhaal vertelt. Elke “begrafenis” van een witgeverfd canvas, gaat gepaard met een “verlossing” van een bepaalde herinnering. De toeschouwer vult daarbij zelf in waarvan hij zich wil verlossen. Aan de hand van een protocol legt de kunstenaar de werkwijze uit aan de bezoeker.

De toeschouwer kan zelf betekenis geven aan de begrafenis. Hij kan zelf afscheid nemen van zijn trauma’s, verdriet, schaamte, verleden en liefdes. Dieter Mertens

Op donderdag 20 september om 20 uur nodigt de kunstenaar iedereen uit op een nocturne. Gedurende deze avond zal hij samen met Lucas Heytens, de componist die de soundtrack voor zijn videowerk verzorgde, een interactieve rondleiding geven doorheen zijn tentoonstelling.

Expo Leuven is een samenwerking tussen de stad Leuven, M-Museum Leuven, 30CC, SLAC en Kunst in Huis.

Praktisch

Locatie

Locatie