Lukas Claessens | Enthorinali

Expo Leuven

Enthorinali | Lukas Claessens

17.06.2021 - 10.07.2021

Ode aan de beroemdste inktvlek ter wereld

Leuvenaar en architect Lukas Claessens presenteert van 17.06 tot 10.07 zijn eerste solotentoonstelling bij Expo Leuven in Tweebronnen. Zijn project 'Enthorinali | herinnering als virtuele constructie' is gewijd aan de honderdste verjaardag van de inktvlektest die in 1921 door de Zwitserse psychiater Herman Rorschach werd uitgevonden.

“De dubbelzinnige beelden, gegenereerd door gemorste inkt, hebben geen betekenis; ze laten niets bijzonders zien, maar zijn suggestief in een groot aantal richtingen. Wat je er in ziet, hangt af van je eigen verleden. Is wat we ons herinneren het verleden of wat ons onderbewuste denkt dat ons verleden is? Is het mogelijk om onze herinneringen en de manier waarop we ernaar kijken te veranderen?” Lukas Claessens neemt je mee in zijn denkproces met een reeks grafische, pseudo-symmetrische beelden in 3D. De naam van het project verwijst naar onze entorinale cortex in de hersenen. Deze heeft als functie onze herinneringen te verwerken voor ons lange termijngeheugen. Lukas poogt zijn eigen herinneringen te verwerken via zijn tekeningen.

Lukas Claessens’ artistieke ontplooiing loopt als een rode draad door Leuven. Als kind ontdekte hij via de academie zijn liefde voor beeldende kunsten. Tijdens zijn architectuurstudies was hij onder andere vrijwilliger bij de Leuvense vzw Onkruid en bouwde mee aan het artistieke luik van het HORST Kunst- en Muziekfestival. In 2017 begon zijn artistiek-professionele carrière bij het Leuvense kunstenaarsduo Gijs Van Vaerenbergh, residenten in het BAC-atelier van KU Leuven. Bij Expo Leuven waagt Claessens zich aan zijn eerste solo-expo.

Praktisch

 

Voor de expo 'Enthorinali' moet je niet reserveren. Uiteraard zijn wel de algemeen geldende coronamaatregelen van toepassing. Er kunnen telkens 20 personen tegelijk de expo bezoeken. Het dragen van een mondmasker is verplicht.

 

Expo Leuven is een samenwerking tussen de stad LeuvenM Leuven30CCSLAC en Kunst in Huis.