M-collectie

Grenzeloos gastvrij

11.06.2017 - 15.04.2018

Verrijk je blik met onze verhalen

Vanaf de zomer van 2017 geeft M een zaal volledig in handen van het publiek. Een aantal Leuvenaars met een migratie-achtergrond gingen voor deze tentoonstelling aan de slag: ze selecteerden werken uit de M-collectie en vertellen er hun eigen verhalen bij. Ze kregen ook een stem in de presentatie van hun selectie aan de bezoekers. Dit jaar aan zet: Blanca, Akkacha, Gloria, Jing, Iwona, Liza, Julia en Karen.

Welkom

In de publiekszaal heten de acht deelnemers je via de wandtekst persoonlijk welkom. In de muur zit een schoenenrek met oosterse pantoffels en een gastenboek. In het midden van de ruimte kun je plaatsnemen op een krukje. Heel de zaal ademt een sfeer van gastvrijheid. En laat dat nu net de bedoeling zijn. Langs weerzijden staan twee grote projectieschermen opgesteld. Op het eerste scherm nemen de deelnemers het woord. In de M-collectie gingen ze op zoek naar stukken die bij hen iets over gastvrijheid oproepen. In de video vertellen ze het verhaal bij hun keuze. 

Mijn vader hield altijd een stoel vrij aan tafel. Er werd zelfs voor gedekt met bord en bestek, altijd! Je weet immers nooit wanneer er iemand komt opdagen. En als het gebeurt, moet die persoon meteen mee kunnen aanschuiven. Daarom koos ik voor Chaises génétiques (1964)van Jacques Lizène uit de Cera-collectie in M. Akkacha

Zoekende blik

Terwijl de deelnemers hun verhaal vertellen, toont de video aan de overzijde het object waarover ze het hebben. De camera zoomt erop in met een zoekende blik. Ze toont een glasraam met een tafereel van Maria Magdalena die de voeten wast van Christus. Het inspireerde de Mexicaanse Blanca tot een verhaal over gelijkheid tussen man en vrouw. 

Wat een vernederende taak heeft Maria Magdalena! Blanca

Verhalen voorop

Op het eind van de zaal hangt een wit, doorschijnend gordijn. Daarachter staan de gekozen stukken zelf opgesteld. In deze tentoonstelling staan de verhalen voorop. De kunstwerken zijn slechts de aanleiding om aan het vertellen te slaan. Wie er niet genoeg van kan krijgen, kan via de audiogids nog meer verhalen en heuse bijhorende soundscape horen. 

De samenwerking met het publiek is voor ons als museum evengoed waardevol. De deelnemers hebben onze blik op onze collectie en ons werk verruimd. We willen niet alleen een museum zijn voor iedereen, maar ook een museum maken samen mét ons publiek. Dorine De Vos, medewerker publieksbemiddeling

Lees hier het interview met Karen, één van de publiekscuratoren van deze tentoonstelling.