René Heyvaert

René Heyvaert

28.09.2018 - 10.02.2019

Na een korte loopbaan als architect koos René Heyvaert (1929-1984) voor een kunstenaarscarrière. Hij zag kunst namelijk als een noodzaak in het leven, een manier om met de wereld om te gaan. Heyvaerts oeuvre is divers, maar hij is vooral gekend voor zijn werk met gevonden voorwerpen die hij met minimale ingrepen een nieuwe invulling gaf. In twee zalen brengt M een honderdtal werken samen, aangevuld met een unieke focus op zijn praktijk als architect.

Poëtische ingrepen

Met een carrière als architect en nadien als kunstenaar, was René Heyvaert niet alleen werkzaam in verschillende disciplines, ook zijn artistieke praktijk was veelzijdig. Zo werkte hij met tekeningen, maakte hij foto’s, mail art, sculpturen uit de meest uiteenlopende materialen, publicaties en nam hij deel aan performances. Maar het is vooral zijn werk met gevonden, alledaagse voorwerpen dat de in Gent geboren kunstenaar op de kaart heeft gezet als experimenteel kunstenaar. Met kleine, poëtische ingrepen haalde Heyvaert objecten uit hun context en nam hij hun oorspronkelijke functie volledig weg. Een goed voorbeeld daarvan zien we terug bij de vork met afgezaagde tanden en de gespleten soeplepel, werken die Heyvaert eind jaren ’70 maakte.

Prefab avant la lettre

Ook Heyvaerts architectuur komt aan bod in de tentoonstelling. Geïnspireerd door de Amerikaanse case study houses en de modulaire woningen van onder meer Le Corbusier, werkte Heyvaert in de jaren ’50 aan ontwerpen voor vernieuwende, betaalbare woningen. Het huis dat hij in 1958 voor zijn broer ontwierp én bouwde – een woning op zuilen, met grote raampartijen en een golfplaten dak – is daar een perfect voorbeeld van. De Belgische architect Peter Swinnen, die het huis in 2016 renoveerde, werkte voor één van de twee zalen een onderzoekende tentoonstellingsarchitectuur uit. Voor de andere zaal tekenden architecten Arnaud Hendrickx en Wim Goossens een skeletstructuur van Heyvaerts woning op ware grootte uit. Op die manier zijn de vernieuwende ideeën van Heyvaert ook ruimtelijk in de tentoonstelling aanwezig. 

M koos voor deze tentoonstelling een aantal werken uit de Cera-collectie, een collectie Belgische hedendaagse kunst die het museum in langdurige bruikleen heeft. Die worden aangevuld met werken uit privécollecties en musea.

Curatoren: Eva Wittocx en Peter Swinnen     
Tentoonstellingsarchitectuur: Peter Swinnen en Arnaud Hendrickx/Wim Goossens

Canvas-documentaire

Naar aanleiding van deze tentoonstelling zocht Canvas verschillende kennissen van Heyvaert en liefhebbers van zijn oeuvre op, zoals architect Paul Robbrecht en kunstenaar Patrick Van Caeckenbergh. Het resultaat is een rijk geschakeerd portret van een van de meest intrigerende naoorlogse Belgische kunstenaars. Via deze link kan je de Canvas-documentaire Het koninkrijk van René Heyvaert nog tot 18 januari bekijken.
 

Ontdek de tentoonstelling door de ogen van liefhebbers van Heyvaert

Rondleidingenreeks

Liefhebbers van de kunstenaar aan het woord

Rondleidingen René Heyvaert

Met dank aan

In samenwerking met