Terug
Op locatie

ICOM CECA-conferentie | Fieldtrips

30.10.21
Afbeelding

M Leuven, photo : Thomas Konings

Van 25.10 tot 30.10.2021 ontvangt M je graag binnen én buiten de museummuren voor de jaarlijkse ICOM CECA-conferentie. Op zaterdag 30.10 staan er verschillende fieldtrips op het programma.

Vier Belgische steden werkten een mooi en inspirerend programma voor je uit vol museumbezoeken en praktijkvoorbeelden rond het thema co-creatie. Je krijgt die dag ook de kans om ervaringen uit te wisselen met andere museumprofessionals en deelnemers aan de conferentie. Aan jou de keuze waarin je je wil verdiepen, je kan je inschrijven voor één stad. Meer info over dit aanbod vind je hieronder.

 

Prijs voor een fieldtrip is € 50, hierin zitten vervoerskosten van en naar Leuven inbegrepen, koffie en lunch, verplaatsingskosten binnen de stad en inkom voor de verschillende musea.

Voormiddag

08:00 | Verzamelen in het station van Leuven

 

08:15 – 09:30 | Trein van Leuven naar Antwerpen, Gent, Bergen of Luik

Antwerpen

Vier Antwerpse musea geven je een unieke kijk achter de schermen en vertellen je meer over hun co-creatieve projecten en participatieve trajecten doorheen de werking van hun huis. In het Red Star Line Museum krijg je in de voormiddag een exclusieve inkijk in de co-creatieve werking aan de hand van verhalen en inzichten van de participanten zelf. Je ontdekt op eigen tempo de museumpresentatie en vertrekt naar het namiddagprogramma met inspirerende tips.

In de namiddag kan je kiezen uit een divers aanbod: FOMU, Museum Plantin-Moretus en het MAS nodigen je backstage uit en lichten hun meest recente co-creatieve projecten toe. Tot slot krijg je de kans om het vernieuwde MoMu te bezoeken, in de vorm van een korte rondleiding doorheen de werking en de nieuwe tentoonstellingen.

 

Praktische informatie

  • 10:00 – 16:00
  • Taal: Engels
  • Aantal deelnemers: 50
Meer informatie

Gent

Co-creation is een tweede natuur bij de Gentse musea, zowel binnenin de musea als over de museummuren heen zijn ze niet vies om samen te creëren. Meer zielen leidt tot meer vreugde, meer kennis, meer inzichten en meer kwaliteit.

 

Zeven Gentse musea geven je inkijk in hun werking en projecten. S.M.A.K. nodigt drie bevriende musea (MSK, Design Museum Gent en Huis van Alijn) uit om tijdens de ochtendsessie samen met jou over co-creation te spreken. Aan de hand van verschillende inspirerende talks geven ze een inkijk in hun ervaringen en projecten. 

In de namiddag krijg je de kans om de co-creation in een van de Gentse musea zelf te ontdekken. Vier musea (Industriemuseum, STAM, Museum Dr. Guislain en S.M.A.K) nemen je mee op sleeptouw van hun museum.

 

Ieder museum heeft zijn eigen geschiedenis en specialiteit waardoor co-creation veel vormen en gedaantes aanneemt - aan jou om ze te ontdekken!

 

Praktisch

  • 10:00 – 15:00
  • Taal: Engels
  • Aantal deelnemers: 50
Meer informatie

Bergen

Welkom in Bergen, een verrassende en levendige stad in het zuiden van België. Tijdens deze uitstap ontdek je verschillende musea en sites in de stad. Centraal staat een bezoek aan MuseumLab.


MuseumLab presenteert zich als een ruimte voor experiment en proefprojecten, waarbij de cultuursector wordt gepositioneerd als een speler in het proces van de ontwikkeling van innovatieve technologieën die zijn afgestemd op de grote uitdagingen van morgen. Het is de bedoeling het publiek als toekomstige gebruikers van deze technologie bij het ontwikkelingsproces te betrekken. Met andere woorden, de projectleider heeft baat bij musea (in de ruimste zin van het woord) en hun publiek als derde plaats voor experimenten en validatie van de ontwikkelde pre-prototypes. 
 

MuseumLab is een plaats van co-creatie, waar de projectleider samenwerkt met onderzoekers, specialisten, ingenieurs, bedrijven en bezoekers.


Kom en ontdek dit eerste Belgische incubatielaboratorium voor experimenten en ontwikkeling van nieuwe technologieën! Tegelijkertijd bezoek je de Artothèque, een unieke plaats voor de conservering van het gehele museale erfgoed van Montpellier.

 

Praktisch

  • 10:00 – 17:00
  • Taal: Frans
  • Aantal deelnemers: 25

 

Opmerking
Als je voor deze fieldtrip kiest kan je, als je wil, vrijdagavond 29.10 al naar Bergen gaan. We raden je aan te logeren in het Van Der Valk Hotel (gelegen op enkele minuten wandelen van het station van Bergen en de Artotheek). De collega’s van Bergen zullen jullie met veel plezier ontvangen en met jullie dineren in het hotel.
 

Meer informatie

Luik

Twee Luikse musea geven je een inkijk op hun werking. In de ochtend staat het prehistorisch museum op het programma en in de namiddag ben je welkom in het Huis van het Waalse Leven.

Prehistorisch museum

Wat als een plantenlabyrinth de inventaris zou opmaken van de nederzetting van de aarde en de identiteit van iedereen...
Wat als het spel van "het pakijs" herzien zou worden, zou het ons zou helpen begrijpen waarom we moeten vertrekken...
Wat als de migratieparadigma's met dobbelstenen werden gespeeld...
Wat als het begrip evenwicht-onevenwicht een munt opgooide?
En wat als ieders pad naar migratie gemodelleerd kon worden met een dromenvanger...

 

Kom en ontdek hoe de Pedagogische Hogeschool en het Prehistorisch museum hun krachten bundelen om een reis te creëren waardoor kinderen migratie niet meer op dezelfde manier zullen zien.
 

Huis van het Waalse Leven

In het Huis van het Waalse Leven ben je welkom om de animatie ‘Laat je stem horen’ te testen. De activiteit wordt begeleid door twee animatoren: een van het Museum van het Waalse Leven, de andere van Infor-Femmesfamily planning. De besproken thema's maken het mogelijk een aantal gevoelige onderwerpen te bespreken die verband houden met "samenleven" en de uitdagingen daarvan in onze maatschappij. Tussen geschiedenis en actualiteit zal deze participatieve activiteit de gelegenheid bieden om de noodzaak te begrijpen van het creëren van een partnerschap en een co-creatie project om een kwalitatief aanbod voor de bezoeker op te zetten, via twee complementaire benaderingen en ervaringen.

Praktisch

  • 10:00 – 17:00
  • Taal: Frans
  • Aantal deelnemers: 20