ICOM CECA-conferentie | Namiddagprogramma Brussel

ICOM CECA-conferentie

Namiddagprogramma

Brussel
Terug naar het overzicht

Voor het namiddagprogramma werkten acht verschillende Brusselse musea een gevuld programma voor je uit. Je kan je inschrijven voor een museum - aan jou de keuze waarin je je wil verdiepen. Meer info over dit aanbod vind je hieronder.

Co-creatie in het AfricaMuseum

‘Meer dan een houding/attitude’

Het AfricaMuseum nodigt je van harte uit op een inspirerende namiddag met een variatie aan educatieve activiteiten.

 

Na een korte introductie door algemeen directeur Mr. Gryseels kan je deelnemen aan de workshop ‘Music on the Move’. Deze workshop werd uitgewerkt door de afdeling Educatie & Cultuur van het AfricaMuseum samen met verschillende muzikanten van Afrikaanse origine. Hieraan ging een volledig co-creatief proces vooraf.

Na de workshop krijg je de kans om het museum en de collecties verder te ontdekken. Hiervoor kan je kiezen uit drie opties: een rondleiding met een focus op stereotypes, een rondleiding met een focus op (een) kunstwerk(en) van (een) hedendaagse Centraal-Afrikaanse kunstenaar(s) of een individueel bezoek met de FARO Erfgoed-app.

 

De namiddag sluiten we af met een walking dinner in het museumrestaurant. Zo heb je ruim tijd om ervaringen uit te wisselen met museumprofessionals van het AfricaMuseum en de deelnemers van de conferentie.

 

Praktisch

Timing:

Maximum aantal deelnemers: 40

Taal: Engels (hoofdtaal) en Frans (voor rondleiding en workshop)

Huis van de Europese Geschiedenis

Interactieve rondleiding: ‘Verander je perspectief’

Het Huis van de Europese Geschiedenis wil een 'archief van het Europese geheugen' zijn. In plaats van direct antwoorden te geven op complexe vragen rond bijvoorbeeld diversiteit, wil het museum zijn bezoekers aanmoedigen om te discussiëren en na te denken over het Europese geheugen en bewustzijn.

 

Tijdens een interactieve rondleiding krijg je als deelnemer inzicht in het publieksaanbod waarin het aspect van meerstemmigheid centraal staat. De meerstemmigheid van de objecten die in de museumzalen worden tentoongesteld, zorgt ervoor dat je je perceptie van je eigen geschiedenis in vraag stelt en de triomfen en tragedies van historische gebeurtenissen die Europa en zijn volk hebben helpen definiëren, verkent - terwijl ze tegelijkertijd inzicht bieden over andere tegenstrijdige of concurrerende gezichtspunten.

De veelzijdige interpretatie van het verleden slaat bruggen naar vragen die relevant zijn voor het Europa van vandaag en maakt het huis tot de perfecte plaats voor ontmoetingen en uitwisseling.

 

Praktisch

Timing:

Maximum aantal deelnemers: 20

Taal: Engels

BELvue

‘Museale co-creatie projecten: geen misschien’

Sinds 2014 werkte het BELvue museum vijf participatieve en co-creatieve projecten uit met verschillende doelgroepen: tieners, jongeren, volwassenen, mediors en senioren. Het museum werkte ook met intergenerationele groepen, divers in herkomst, afkomst en sociaal-culturele achtergrond. 

 

Elk co-creatieproject is verschillend, maar vergelijkbaar in aanpak en begeleiding. Tijdens deze interactieve workshop zal je als deelnemer aan de hand van praktische co-creatieoefeningen inzicht krijgen in de verschillende projecten. Zo zal je bijvoorbeeld in de huid kruipen van een tiener die andere jongeren moet aantrekken om het museum te bezoeken, of een volwassene die geen communicatieprofessional is en die een aantrekkelijke tentoonstellingstitel moet bedenken...

Tijdens de praktische oefeningen zal BELvue vijf aspecten belichten die transversaal zijn aan de vijf projecten die tot nu toe in het BELvue-museum werden uitgevoerd. BELvue zal de aandacht vestigen op de belangrijke stappen alvorens een participatietraject te starten, enkele voorbeelden van goede praktijken en gemeenschappelijke uitdagingen delen. Verder worden ook de lessen die uit deze verschillende ervaringen werden getrokken gedeeld en ten slotte ook de rijkdom die uit deze vijf co-creatieprojecten is voortgevloeid.

 

Praktisch

Timing:

Maximum aantal deelnemers: 15

Taal: Frans

Joods Museum

‘Let’s meet a Jew’

Het Joods Museum van België, gevestigd in Brussel in de Zavelwijk, werpt een vernieuwende blik op de Joodse geschiedenis en cultuur via tentoonstellingen en activiteiten die gericht zijn op delen, ontdekken en toegankelijk zijn voor alle publieken.

 

Het educatief team van het JMB nodigt je uit om de joodse diversiteit te ontdekken via de workshops ‘Let's meet a Jew’. Deze workshop is ontwikkeld in samenwerking met CEJI (Jewish Contribution to an Inclusive Europe) en heeft als doel antisemitisme te bestrijden door middel van educatie. De thema's die in deze workshop aan bod komen zijn onderwijs, joodse cultuur, joodse geschiedenis, vooroordelen tegen joden, bestrijding van antisemitisme en preventie van antisemitisch geweld.

Het Joods Museum nodigt je uit om een van onze Joodse animatoren te ontmoeten, die zal vertellen over de manier waarop hij deze workshops animeert en wat de pro's en contra's zijn om Joodse mensen in contact te brengen met jonge niet-Joodse mensen in een workshop van het Joods Museum.

 

Praktisch

Timing:

Maximum aantal deelnemers: 20

Taal: Engels

Musée L.

‘Kijken naar een kunstwerk: kinderspel!’

Het universiteitsmuseum Musée L. bevindt zich op boogscheut van Leuven én Brussel, in Louvain-La_Neuve. Het museum brengt objecten en kunstwerken uit verschillende culturen en tijden samen in innovatie presentaties.

 

Tijdens je bezoek kan je kennismaken met een pedagogische methodiek die het museum ontwikkelde voor leerkrachten van het basisonderwijs. Centraal in deze methodiek staat het decoderen en ontcijferen van kunstwerken en beelden. Deze aanpak biedt de leerkracht de mogelijkheid om beeldende kunst en beelden, samen met de leerlingen, op een kritische manier te bekijken, zonder vooroordelen. Hiermee willen we meer verdraagzaamheid en begrip voor culturele verscheidenheid stimuleren.

De methodiek fungeert als leidraad. Het bestaat uit een ‘pedagogische gereedschapskist’ met handleiding en video tutorial die het museum in co-creatie ontwikkelde met leerkrachten. Tijdens deze workshop kom je er alles over te weten en word je ook ondergedompeld in de collectie van het museum.

 

Praktisch

Timing:

Maximum aantal deelnemers: 15

Taal: Engels en Frans

KMSKB

‘De wegen van co-creatie’

Reis mee naar het hart van het co-creatieve proces en neem deel aan de workshop van de Europalia-tentoonstelling: ‘De wegen van de moderniteit’.  


Co-creatie is een proces waarbij een groep verschillende mensen samen een resultaat creëren op basis van een gemeenschappelijke uitdaging. In een eerste stap zullen we zien hoe ruimtes en objecten voor de tentoonstelling in co-creatie werden gecreëerd en hoe ze op hun beurt veranderen in co-creatieve mechanismen.

Vervolgens nodigen we je uit om deze creatieve ruimtes en het proces dat ze tot leven heeft gebracht in de tentoonstelling te ontdekken en te beleven.


Ten slotte krijg je de kans om mee te denken en nieuwe manieren te ontwerpen om deze instrumenten te gebruiken, die de creatieve ruimte van de tentoonstelling zullen verrijken.

 

Praktisch

Timing:

Maximum aantal deelnemers: 15

Taal: Frans en Spaans

Begeleiding : Lluis Sabadell Artiga en Médiation culturelle MRBAB

Museum van Elsene

‘Museum aan huis’

Het Museum van Elsene maakt gebruik van zijn sluiting voor uitbreidingswerken en stelt met de medewerking van de buren een tiental werken ‘buiten de muren’ tentoon tijdens de weekends Museum aan huis.

 

Tijdens deze twee dagen laat de bewoner andere buren en vrienden kennismaken met het werk dat hij heeft uitgekozen; hij stelt zijn huis ook open voor het publiek, dat zo van plaats tot plaats kan wandelen en tien werken kan bewonderen, die allemaal op een heel persoonlijke manier worden gepresenteerd.

Hoe maak je een link tussen een museum en je buurt? Hoe kunnen we ontmoetingen tussen buren aanmoedigen en tegelijk de manier waarop we naar de werken kijken voeden?

 

Het Museum van Elsene en Patrimoine à Roulettes nodigen je uit om deze vragen te bespreken rond een kunstwerk met enkele van de ‘Musée comme chez soi’-gastvrouwen.

 

Verwacht hartstochtelijke gedachtewisselingen over kunst, toegang tot cultuur en de plaats van musea in onze samenleving!

 

Praktisch

Timing:

Maximum aantal deelnemers: 15

Taal: Frans en Engels

Begeleiding: Yves Hanosset, Stéphanie Masuy en de buren van het Museum van Elsene