Kinderen genezen is ook kunst | Kinderziekenhuis Leuven

Project Kinderziekenhuis UZ Leuven met M Leuven

Kinderen genezen is ook kunst

‘Kinderen genezen is ook een beetje kunst’. Deze woorden werden geschreven door Art, een tienjarige jongen getroffen door een hardnekkige reumatische aandoening. Deze ontroerende uitspraak verwoordde een al langer bestaand besef dat geneeskunst meer nodig heeft dan excellente medische en paramedische zorgen. 

Muze en Kunst voor het kinderziekenhuis

Dat M en UZ Leuven de krachten bundelt is dan ook niet verwonderlijk. De rol die kunst en creativiteit kan spelen in een ziekenhuis en een genezingsproces van kinderen is groot. In 2013 leidde dit dan ook tot het oprichten van het Fonds kunst voor het kinderziekenhuis bij het Leuvens universiteitsfonds KU Leuven. 

 

Het idee was om samen een duurzaam kunstproject te ontwikkelen. Met de komst van het nieuwe kinderziekenhuis in UZ Leuven werd er dan ook een plaats gecreëerd waar de kinderen tot rust kunnen komen en zich creatief kunnen uitleven en ontplooien. Deze 'Muzeruimte' heeft tot doel de patiënten even te laten ontsnappen uit de harde dagelijkse realiteit

Een gevarieerd aanbod

Het aanbod varieert van toneelvoorstellingen, over beeldende workshops tot ontmoetingen met kunstenaars. Het is ook hier dat M zijn bijdrage levert. Hoe kunnen we een inhoudelijke koppeling maken tussen het museum en de Muzeruimte? Dat is de vraag die we voorop stellen. 


Hedendaagse kunstenares Nel Aerts bijt voor ons de spits af en zorgt voor een officiële lancering van het project en de ruimte. De kunstenares exposeert nog tot 15 maart in M met haar tentoonstelling ‘The Waddle Show; a counteract’. In het kinderziekenhuis zal ze van 17 tot 20 februari als artist in residence met de kinderen aan de slag gaan. Het idee is dat de ruimte als een soort textielatelier wordt ingericht. Elk kind krijgt een lap stof, een soort deken. Daarop kunnen ze met andere stoffen vormen en beelden aanbrengen. Samen met enkele naaisters creëren de patiënten een persoonlijk deken dat ze kunnen meenemen naar hun kamer of naar huis. 

Afgelopen zomer zag er wat anders uit, en daarom brachten we M digitaal én analoog naar het ziekenhuis. We deden dat in de vorm van kunstblaadjes en opdrachtkaartjes bij de expo van Rodin. Verder vroegen we onze jonge bezoekers in M om boodschappen te sturen naar de kinderen in het ziekenhuis. Zo was er ook een persoonlijke connectie tussen M en 'De Muze'.


Dit najaar staat een workshop poëzie en kunst op het programma.

Blijf je graag op de hoogte van het programma in het kinderziekenhuis?