Kinderziekenhuis UZ Leuven met M Leuven

Project

Kinderziekenhuis

UZ Leuven met M Leuven

“Kinderen genezen is ook een beetje kunst”

Deze woorden werden geschreven door Art, een tienjarige jongen getroffen door een hardnekkige reumatische aandoening. Deze ontroerende uitspraak verwoordde een al langer bestaand besef dat geneeskunst meer nodig heeft dan excellente medische en paramedische zorgen.

Muze en Kunst voor het kinderziekenhuis

Dat M en UZ Leuven de krachten bundelt is dan ook niet verwonderlijk. De rol die kunst en creativiteit kan spelen in een ziekenhuis en een genezingsproces van kinderen is groot. In 2013 leidde dit dan ook tot het oprichten van het Fonds kunst voor het kinderziekenhuis bij het Leuvens universiteitsfonds KU Leuven.

 

Het idee was om samen een duurzaam kunstproject te ontwikkelen. Met de komst van het nieuwe kinderziekenhuis in UZ Leuven werd er dan ook een plaats gecreëerd waar de kinderen tot rust kunnen komen en zich creatief kunnen uitleven en ontplooien. Deze 'Muzeruimte' heeft tot doel de patiënten even te laten ontsnappen uit de harde dagelijkse realiteit.

Een gevarieerd aanbod

Het aanbod varieert van thematische tentoonstellingen tot ontmoetingen met kunstenaars en beeldende workshops. Het is ook hier dat M zijn bijdrage levert. Hoe kunnen we een inhoudelijke koppeling maken tussen het museum en de Muzeruimte? Dat is de vraag die we voorop stellen.

Kunstenares Nel Aerts als artist in residence

Hedendaagse kunstenares Nel Aerts beet de spits af en zorgde voor een officiële lancering van het project en de ruimte. De kunstenares exposeerde in M met haar tentoonstelling ‘The Waddle Show; a counteract’. In het kinderziekenhuis ging ze in februari 2020 als artist in residence met de kinderen aan de slag. Het idee was dat de ruimte als een soort textielatelier werd ingericht. Elk kind kreeg een lap stof, een soort deken. Daarop konden ze met andere stoffen vormen en beelden aanbrengen. Samen met enkele naaisters creëerden de patiënten een persoonlijk deken dat ze kunnen meenemen naar hun kamer of naar huis.

Het zijn kwetsbare kinderen, maar ik wil de nadruk leggen op hun kracht Nel Aerts

We vroegen Nel Aerts ook naar haar ervaring om kunst te maken met patiënten van het Universitair Ziekenhuis. Lees hier het volledige interview.

Thematische expo’s

De patiënten in het kinderziekenhuis kunnen dan wel niet naar M komen maar we willen hen ook de kans geven om tentoonstellingen te beleven. Aan de hand van thema’s en de collectiestukken van M, brengen we expo’s in de Muzeruimte van het kinderziekenhuis. Kleine tentoonstellingen die ongeveer drie maand lopen, gecreëerd door M en het fonds Kunst voor het kinderziekenhuis. Daarbij horen printversies van enkele kunstwerken uit de collectie van M. Het is dan niet het echte kunstwerk dat er hangt of staat, maar geeft op die manier wel een idee.

 

Actuele thema’s zoals bijvoorbeeld de seizoenen komen aan bod. En voor die expo’s worden dan weer zoekspelen en opdrachten gemaakt waardoor de jonge patiënten op een creatieve manier kunst kunnen beleven.

Een digitaal vervolg

Ook thuis kan kunst de nodige kracht geven. Met de digitale kunstblaadjes van M leren kind en volwassene samen een kunstwerk vanbinnen en vanbuiten kennen. Beschikbaar vanaf 8 jaar.

Blijf je graag op de hoogte van het programma in het kinderziekenhuis?