Kuuroord voor Kunst

Restauratieproject

Kuuroord voor Kunst

127 kunstwerken in de watten gelegd

Heb je je al eens afgevraagd hoe onze eeuwenoude kunstwerken er na al die eeuwen nog zo fris en monter uitzien? De tand des tijds laat immers op alles zijn sporen na. Daar waar voor mensen een resem aan cosmeticaproducten bestaat om ouderdomsverschijnselen te lijf gaan, doet men bij kunstwerken doorgaans een beroep op restaurateurs voor een conservatie of restauratiebehandeling.

Tussen 2006 en 2009 onderging het Leuvense museum een ware metamorfose. Niet alleen de museumsite kreeg een facelift. Er ontstond ook een heus kuuroord voor kunst tijdens de verbouwingswerken, want M wou bij de heropening een collectie in topconditie tentoonstellen. Hiervoor selecteerden we een groot aantal werken uit onze museumverzameling, 127 in totaal, die extra in de watten werden gelegd en behandeld.

 

Het resultaat van drie jaar actieve zorg voor ons erfgoed was te bewonderen in onze toenmalige vaste collectiepresentatie, maar een groot aantal werken bleef in het depot. Tot ze tijdens de tentoonstelling Kuuroord voor Kunst de show mochten stelen.

De interessante wereld van conservatie en restauratie

Aan de hand van verschillende cases lieten we onze bezoekers kennis maken met de interessante wereld van conservatie en restauratie. Door middel van fotomateriaal, informatieborden en digitale schermen kreeg men zicht op wat er allemaal bij het 'bewaren' van kunst komt kijken, één van de belangrijkste functies van een museum die zich meestal achter de schermen afspeelt. Er werd stilgestaan bij de belangrijkste factoren die meespelen bij het verval van kunstwerken. Bezoekers kregen tips over hoe ook zij het erfgoed mee kunnen helpen bewaren. Tijdens de duur van de tentoonstelling werkten professionele restaurateurs ter plekke aan enkele objecten en kon je het proces van een restauratie 'live' volgen.

In cijfers

met de steun van