Lager onderwijs

Vragen?

Ontdek het aanbod

Alle klassen van de lagere school vinden in M een gevarieerd menu. Op deze pagina vind je een overzicht terug van de rondleidingen die je kan volgen. Op zoek naar actie? Dan kan je kiezen uit een muzische of digitale workshop. Bovendien kan je ook zelf gidsen! Heb je daar hulp bij nodig? Deze lesmap biedt inspiratie om een museumbezoek voor te bereiden en na te genieten.

Als je ons een bezoek wil brengen met je klas, kan je met dynamoOPWEG gratis gebruik maken van het aanbod van De Lijn. Je hebt recht op gratis vervoer met bus of tram, volgens de vaste dienstregeling, tijdens de daluren en met maximum 30 personen. Registreer je op www.cultuurkuur.be en vraag online een vervoersbewijs aan

1ste, 2de en 3de graad

In-beeld: leer kijken naar kunst

1ste, 2de en 3de graad

In-beeld: leer kijken naar kunst

Waarnemen, fantaseren, vertellen, schrijven, tekenen… : kijken naar kunst is een totaalervaring. Tijdens deze interactieve rondleiding ontdek je dat een beeld zelf ‘spreekt’ en dat we kunnen luisteren door te kijken. Kinderen leren de kunstenaars en hun kunstwerken beter kennen en dat kan op een actieve manier! Ze leren ‘begrijpend kijken’ door een kunstwerk te analyseren. Kunst beleven en zelf aan de slag gaan, staan centraal. Cultuur in de Spiegel biedt het theoretisch kader voor deze rondleiding. 

1ste, 2de en 3de graad

In-vorm: speel met de bouwstoffen van kunst

1ste, 2de en 3de graad

In-vorm: speel met de bouwstoffen van kunst

Welke bouwstoffen spelen in het hoofd van een beeldend kunstenaar? Hoe bepalend is de vorm, het materiaal of de kleur voor een kunstwerk? In M ontdekken de leerlingen verschillende soorten kunstwerken: beelden, schilderijen, textiel, mixed media, design... Sommigen 500 jaar oud anderen gisteren pas gemaakt. Aan de hand van verschillende experimenten of doe-activiteiten waarin vormen, kleuren en materiaalgebruik aan bod komen, leren ze de bouwstenen van beeldende kunst kennen.

1ste, 2de en 3de graad

In-geleefd: praat en filosofeer over kunst en gevoelens

1ste, 2de en 3de graad

In-geleefd: praat en filosofeer over kunst en gevoelens

Al eens verliefd geworden op een kunstwerk? Word je verdrietig van een donker schilderij? Een herinnering teruggevonden in de kleur van een landschap? Kunstwerken houden ons een spiegel voor, vertellen iets over onze binnenkant. Iedereen kijkt anders en maakt andere associaties. Ook kinderen kunnen prima filosoferen over kunst en gevoelens. Door tijdens het museumbezoek goed te kijken, te luisteren en te vergelijken, ontdekken kinderen meer over kunst en ontwikkelen ze ook hun taalgevoel. Maar er wordt niet alleen gepraat in deze rondleiding. We maken ook tijd om hun ideeën creatief weer te geven in muziek, beeld, drama en beweging.

1ste graad, 2de graad en 3de graad

Workshop Hands-on

1ste graad, 2de graad en 3de graad

Workshop Hands-on

Ontdek de M-collectie, architectuur en tijdelijke tentoonstellingen op een actieve manier. Samen met een gids gaan de leerlingen aan de slag in de museumzalen en het M-atelier. Tijdens deze workshop is doen-doen-doen de slogan. Drama, dans, muziek, beeld of media: verschillende muzische domeinen komen aan bod. Haal inspiratie uit de museumzalen, experimenteer en realiseer je eigen blik op kunst.

3de graad

Workshop M-studio

3de graad

Workshop M-studio

(Deze workshop is tijdelijk niet beschikbaar)

M heeft een digitale workshopruimte in het museum. Ga creatief aan de slag met iPads en enkele spannende apps. We maken foto’s en bewerken die tot collages. Loop binnen in de M-studio voor een nieuwe opdracht, brainstorm rond tafel, experimenteer in de museumzalen en toon je resultaten op het grote scherm. Actie-reactie! 
Tijdens deze workshop staan inspiratie en creatie centraal, gevoed door onze M- collectie, tentoonstellingen en het gebouw.

1ste, 2de en 3de graad

Do it yourself

1ste, 2de en 3de graad

Do it yourself

Vind je het waardevol om eens een les in het museum te geven, je leerlingen een groepswerk te laten maken in de museumzalen of vanuit een specifiek thema een kunstwerk eruit te pikken? Ook dat kan. M zet de deur open voor leerkrachten die het museum als extra lesruimte willen gebruiken. Met je lerarenkaart kan je het museum gratis bezoeken, dus bereid gerust je lessen voor tussen de kunstwerken. Onze lesmappen bieden een handige houvast en geven je inspiratie om een museumbezoek voor te bereiden. Download de lesmap voor leerkrachten kleuteronderwijs of de lesmap voor leerkrachten lager onderwijs en ga zelf aan de slag! Download de M-app om je goed voor te bereiden op je bezoek.