Lager onderwijs

Lager onderwijs

Vragen?

Ontdek het aanbod

Alle klassen van de lagere school vinden in M een gevarieerd menu. Op deze pagina vind je een overzicht terug van de rondleidingen die je kan volgen. Op zoek naar actie? Dan kan je kiezen voor de workshop 'Hands-on'. Bovendien kan je ook zelf gidsen! Heb je daar hulp bij nodig? Deze lesmap biedt inspiratie om een museumbezoek voor te bereiden en na te genieten.

Als je ons een bezoek wil brengen met je klas, kan je met dynamoOPWEG gratis gebruik maken van het aanbod van De Lijn. Je hebt recht op gratis vervoer met bus of tram, volgens de vaste dienstregeling, tijdens de daluren en met maximum 30 personen. Registreer je op www.cultuurkuur.be en vraag online een vervoersbewijs aan

Voorlopig zijn gegidste groepsbezoeken niet mogelijk in M en de Sint-Pieterskerk voor het onderwijs. We kijken ernaar uit jullie hopelijk binnenkort opnieuw te mogen verwelkomen.

Lager onderwijs

Coronaproof op stap met je klas

Lager onderwijs

Coronaproof op stap met je klas

Sinds 1.09 bieden we in M één rondleiding aan: ‘coronaproof’ maar nog steeds op maat van onze jonge bezoekers. We zetten nog meer in op kijken, vertellen, fantaseren, tekenen en schrijven. De huidige collectiepresentaties en expo’s vormen daarvoor de rode draad:

4e, 5e en 6de leerjaar

Coronaproof de Sint-Pieterskerk ontdekken met je klas

4e, 5e en 6de leerjaar

Coronaproof de Sint-Pieterskerk ontdekken met je klas

Het 4de, 5de en 6de leerjaar kan ook op ontdekking in de Sint-Pieterskerk. In de volledig gerestaureerde Sint-Pieterskerk kan je opnieuw terecht voor een rondleiding op maat van jouw klas. Én coronaproof. Aan de hand van de rijke kunstcollectie brengen we Leuven in de middeleeuwen tot leven. Je ontdekt o.a. de werken van Bouts, de legende van Fiere Margriet en het leven van hertog Hendrik I. Een absolute must voor elke Leuvense school.

1ste, 2de en 3de graad

In-vorm: speel met de bouwstoffen van kunst

1ste, 2de en 3de graad

In-vorm: speel met de bouwstoffen van kunst

Beschikbaar vanaf 18.04.2021

Welke bouwstoffen spelen in het hoofd van een beeldend kunstenaar? Hoe bepalend is de vorm, het materiaal of de kleur voor een kunstwerk? In M ontdekken de leerlingen verschillende soorten kunstwerken: beelden, schilderijen, textiel, mixed media, design... Sommigen 500 jaar oud anderen gisteren pas gemaakt. Aan de hand van verschillende experimenten of doe-activiteiten waarin vormen, kleuren en materiaalgebruik aan bod komen, leren ze de bouwstenen van beeldende kunst kennen.

1ste, 2de en 3de graad

In-geleefd: praat en filosofeer over kunst en gevoelens

1ste, 2de en 3de graad

In-geleefd: praat en filosofeer over kunst en gevoelens

Beschikbaar vanaf 18.04.2021

Al eens verliefd geworden op een kunstwerk? Word je verdrietig van een donker schilderij? Een herinnering teruggevonden in de kleur van een landschap? Kunstwerken houden ons een spiegel voor, vertellen iets over onze binnenkant. Iedereen kijkt anders en maakt andere associaties. Ook kinderen kunnen prima filosoferen over kunst en gevoelens. Door tijdens het museumbezoek goed te kijken, te luisteren en te vergelijken, ontdekken kinderen meer over kunst en ontwikkelen ze ook hun taalgevoel. Maar er wordt niet alleen gepraat in deze rondleiding. We maken ook tijd om hun ideeën creatief weer te geven in muziek, beeld, drama en beweging.

1ste graad, 2de graad en 3de graad

Workshop Hands-on

1ste graad, 2de graad en 3de graad

Workshop Hands-on

Beschikbaar vanaf 18.04.2021

Ontdek de M-collectie, architectuur en tijdelijke tentoonstellingen op een actieve manier. Samen met een gids gaan de leerlingen aan de slag in de museumzalen en het M-atelier. Tijdens deze workshop is doen-doen-doen de slogan. Drama, dans, muziek, beeld of media: verschillende muzische domeinen komen aan bod. Haal inspiratie uit de museumzalen, experimenteer en realiseer je eigen blik op kunst.

1ste, 2de en 3de graad

Do it yourself

1ste, 2de en 3de graad

Do it yourself

Beschikbaar vanaf 18.04.2021

Vind je het waardevol om eens een les in het museum te geven, je leerlingen een groepswerk te laten maken in de museumzalen of vanuit een specifiek thema een kunstwerk eruit te pikken? Ook dat kan. M zet de deur open voor leerkrachten die het museum als extra lesruimte willen gebruiken. Met je lerarenkaart kan je het museum gratis bezoeken, dus bereid gerust je lessen voor tussen de kunstwerken. Onze lesmappen bieden een handige houvast en geven je inspiratie om een museumbezoek voor te bereiden. Download de lesmap voor leerkrachten kleuteronderwijs of de lesmap voor leerkrachten lager onderwijs en ga zelf aan de slag! Download de M-app om je goed voor te bereiden op je bezoek.

Digitaal aanbod

Zit een bezoek er voorlopig nog niet in? Dan kan je steeds een kijkje nemen in ons digitaal aanbod via mleuven.be/beleefMdigitaal: filmpjes, virtuele tours, podcast, kunstblaadjes… kunnen je inspireren om kunst de klas binnen te brengen. Ook uitermate geschikt als cultureel verantwoorde ontspanning.

 

Kunstblaadjes voor het onderwijs

Voor het onderwijs creëerden we kunstblaadjes waarin een kunstwerk of een expo worden uitgediept.

 

Op die manier ontdek je spelenderwijs kunst vanuit je eigen klaslokaal. Je kan het gebruiken als opstart of afsluit van de schooldag of als inleiding voor een les. Kom je op bezoek in M of de Sint-Pieterskerk? Dan kan je het ook gebruiken als inleiding voor jullie uitstap.

Wij denken graag mee

Vind je niet wat je zoekt of zoek je iets op maat?