Sint-Pieterskerk

Bouts live!

Kijk mee over de schouder van de restaurator

De herrijzenis van de heilige Erasmus, live

In de Leuvense Sint-Pieterskerk hangt al 560 jaar lang een van de onbetwistbare meesterwerken uit de Lage Landen: De marteling van de heilige Erasmus van Dieric Bouts. Het schilderij is toe aan een grondige opknapbeurt, en die kan je nu live gaan bekijken.

De restauratie volgen kan elke dinsdag en donderdag tot eind juli. Tijdens de publieksdagen op 16 juni en 20 juli heb je bovendien de kans om een praatje te slaan met de restaurateur himself.

Een werk dat al eeuwenlang op dezelfde plek in hetzelfde klimaat hangt, verplaats je maar beter niet. Daarom restaureren we het in de Sint-Carolus Borromeuskapel van de Sint-Pieterskerk. Het grote voordeel is dat de mensen de restauratie live kunnen volgen. David Lainé, restaurator

Over de restauratie

De eerste stap van de restauratie, het vooronderzoek, is intussen afgelopen. Onderzoekers maakten scans van het paneel om de verschillende verflagen en ondertekeningen in beeld te brengen. Vervolgens gaat restaurateur David Lainé (IPARC) heel voorzichtig te werk: het doek wordt gereinigd, overtollige vernislagen worden verwijderd, en verkleurde retouches vervangen.

Handje toesteken

“Bouts is een van de belangrijkste kunstenaars voor Leuven en de kunstgeschiedenis in het algemeen. We willen nog meer projecten rond zijn werk opzetten. Het onderzoek dat we in de marge van de restauratie verrichten, zal daar wezenlijk toe bijdragen,” zegt Marjan Debaene. M laat dit werk grondig restaureren en vergroot ook de kennis rond de belangrijke Vlaamse Primitief Dieric Bouts. Meer doen dan enkel meekijken over de schouders van restaurateur David Lainé? Dat kan. Steun het project via m-life.be.

Praktisch

Live restauratie
Volg de restauratie van dichtbij.

Publieksdagen
Volg de restauratie van dichtbij en stel al je vragen aan restaurateur David Lainé.