Sint-Pieterskerk

Bouts live!

Kijk mee over de schouder van de restaurator

De herrijzenis van de heilige Erasmus, live

In de Leuvense Sint-Pieterskerk hangt al 560 jaar lang een van de onbetwistbare meesterwerken uit de Lage Landen: De marteling van de heilige Erasmus van Dieric Bouts. Het schilderij is toe aan een grondige opknapbeurt, en die kan je nu live gaan bekijken.

De restauratie volgen kan elke dinsdag en donderdag tot eind augustus (behalve 13 en 15 augustus). Tijdens de publieksdagen op 16 juni en 20 juli heb je bovendien de kans om een praatje te slaan met de restaurateur himself.

Een werk dat al eeuwenlang op dezelfde plek in hetzelfde klimaat hangt, verplaats je maar beter niet. Daarom restaureren we het in de Sint-Carolus Borromeuskapel van de Sint-Pieterskerk. Het grote voordeel is dat de mensen de restauratie live kunnen volgen. David Lainé, restaurator

Over de restauratie

De eerste stappen van de restauratie, het vooronderzoek en de reiniging, zijn intussen afgelopen. Onderzoekers maakten scans van het paneel om de verschillende verflagen en ondertekeningen in beeld te brengen. Het doek is gereinigd, overtollige vernislagen en verkleurde retouches zijn vervangen, waardoor de originele kleuren opnieuw zichtbaar zijn. Restaurator David Lainé (IPARC) brengt nu de nieuwe retouches aan: hij vult voorzichtig de leemtes op die achterblijven na de reiniging. Nog tot eind augustus zal de restauratie elke dinsdag en donderdag live te volgen zijn in de Sint-Pieterskerk.

Handje toesteken

“Bouts is een van de belangrijkste kunstenaars voor Leuven en de kunstgeschiedenis in het algemeen. We willen nog meer projecten rond zijn werk opzetten. Het onderzoek dat we in de marge van de restauratie verrichten, zal daar wezenlijk toe bijdragen,” zegt Marjan Debaene. M laat dit werk grondig restaureren en vergroot ook de kennis rond de belangrijke Vlaamse Primitief Dieric Bouts. Meer doen dan enkel meekijken over de schouders van restaurateur David Lainé? Dat kan. Steun het project via m-life.be of koop tijdens de publieksdag op 20 juli een unieke postkaart met daarop een stukje van het werk.

Praktisch

Live restauratie
Volg de restauratie van dichtbij.

Publieksdagen
Volg de restauratie van dichtbij en stel al je vragen aan restaurateur David Lainé.