M-IDZOMER 2019

01.08.2019 - 04.08.2019
Koop je ticket

Deze zomer pakken M – Museum Leuven en Het Depot uit met de 10de editie van M-IDZOMER, die dit jaar plaatsvindt van 1 t.e.m. 4 augustus. Vier zwoele zomeravonden op rij wordt de tuin van M opnieuw omgetoverd tot een sfeervolle festivalsetting met een muziekprogramma om u tegen te zeggen. Tickets zijn te koop via www.m-idzomer.be.

Muziek in de tuin

Donderdag 1 augustus

Lamb

Lamb

Het Britse duo Lamb staat samen met Massive Attack en Portishead aan de top van het triphopgenre. In 1996 debuteerde Lamb met het gelijknamige album, waarop hun gigantische hit Górecki terug te vinden is. Drie albums later gingen de leden hun eigen weg. Na een reünie verscheen in 2011 de plaat 5 en nog eens drie jaar later kwam het duo naar buiten met Backspace Unwind. Daarna was het opnieuw wachten op muzikaal nieuws uit het Lamb-kamp. Geduld loont, want op 1 augustus zakt de band af naar M-IDZOMER met The Secret of Letting Go, hun nieuwste studio-album.

Vrijdag 2 augustus

Geike

Geike

Geike Arnaert was tien jaar lang het gezicht van het wereldwijd gelauwerde Hooverphonic en domineerde recent nog de hitlijsten met het bloedmooie Zoutelande van BLØF. De opstart van haar solocarrière was een ware zoektocht, tot ze aan de praat geraakte met Joost Zweegers, de man achter Novastar. Het resultaat van hun samenwerking is een Engelstalige popplaat van uitzonderlijk hoog niveau, met daarop onder andere het nummer Off Shore. Op vrijdag 2 augustus alvast live te bewonderen op M-IDZOMER 2019!

Heather Nova

Heather Nova

Heather Nova, thuis in zowel het folk- als softrockmuziekgenre, bracht begin jaren ’90 al haar eerste EP uit. Doorheen de jaren verwierf de talentvolle Bermudaanse singer-songwriter internationale bekendheid met albums als Oyster en Siren, en ook na de eeuwwisseling blijft ze volop in de spotlights. Enkele jaren geleden maakte Heather Nova op het album The Way It Feels opnieuw indruk met haar diepmelancholische stem, dit jaar is het uitkijken naar haar gloednieuwe plaat Pearl.

Hydrogen Sea

Hydrogen Sea

Hydrogen Sea breidt uit, maar boet niet in aan intensiteit. Met Automata verbreken Birsen Uçar en Pieterjan Seaux de banden met hun computer en hijsen ze drie nieuwe leden aan boord. Één van de meest opvallende is misschien wel Patricia Vanneste, ex-violiste van Balthazar. In 2018 brachten ze de single Flogsta uit, vernoemd naar een studentenghetto in Uppsala, Zweden. Op 25 april lost de band zijn tweede full length album. Een passage op M-IDZOMER 2019 kan dan uiteraard niet ontbreken.

Zaterdag 3 augustus

Calexico and Iron & Wine

Calexico and Iron & Wine

Voor het eerst in veertien jaar komen Calexico en Iron & Wine opnieuw samen en brengen ze nummers van In the Reins, de uitstekend onthaalde EP die het resultaat was van hun eerdere samenwerking in 2005. Een naar uit te kijken reünie, want onder meer het Britse muziektijdschrift MOJO en het Amerikaanse muziek-webzine Pitchfork bekroonden de folkrockplaat met respectievelijk 4 sterren en een score van 8,5/10. Daarnaast trakteren Calexico en Iron & Wine tijdens M-IDZOMER ook op enkele nieuwe nummers.

Jan Verstraeten

Jan Verstraeten

Een film draaien. Dat was aanvankelijk het doel van Jan Verstraeten, de nieuwste aanwinst van Unday Records. Maar toen hij aan een nieuwe soundtrack werkte, bedacht hij zich dat hij toch liever muziek wilde maken. Het resultaat? Een eerste EP die uitkomt in 2019 en waarvan de eerste single Moon Face een veelbelovende voorbode is. Het nummer ademt filmische indiepop die af en toe zelfs aan Jan Swerts doet denken. Aan de rand van de doorbraak te ontdekken op M-IDZOMER 2019!

Zondag 4 augustus

Dead Man Ray

Dead Man Ray

Dead Man Ray, het meesterlijke muzikale verbond van Daan Stuyven en Rudy Trouvé (ex-dEUS), is na zestien jaar terug. Hun debuutplaat Berchem uit 1998 bracht Belgische culthits voort als Chemical en Copy of ’78. De plaat katapulteerde hen regelrecht naar het podium van Rock Werchter. Hun derde album Cago namen ze op met topproducer Steve Albini in Chicago. Met de EP EEN én een album is Dead Man Ray klaar voor het gezelligste festival van Leuven.

STADT

STADT

Drie jaar na de release van hun tweede album Escalators vallen Fulco Ottervanger, Frederik Segers, Joris Cool en Simon Segers elkaar opnieuw in de armen, op het snijpunt van uitwaaierende krautrock, poppy psychedelica en frisgewassen fusion. There Is/Nothing Twice is het derde album van STADT. Het is een plaat, een film en tegelijkertijd geen van beide. Het is STADT – nothing twice, no need to fancy.

Trixie Whitley

Trixie Whitley

Op zondag 4 augustus sluit Trixie Whitley het festivalweekend af. Na Fourth Corner en Porta Bohemica brengt de Gents-Amerikaanse songwriter met Lacuna dit jaar haar derde album uit. Hiervoor werkte ze samen met Little Shalimar, in het verleden hofleverancier van beats voor het hiphopduo Run The Jewels en een “ware partner in crime”, aldus Whitley. Het resultaat is een meeslepende mix van analoge electro, hypnotiserende ritmes en indrukwekkende vocals. 

Eigenzinnige mix

Maar tijdens M-IDZOMER is het genieten van veel meer dan alleen muziek, want ook dit jaar staat er een gevarieerd en doorlopend binnenprogramma klaar. Bezoekers mogen zich dus opnieuw verwachten aan een verrassende mix van muziek, dans, performances, en nog veel meer. De namen van de binnenprogrammatie worden binnenkort bekend gemaakt.

Verder is het tijdens M-IDZOMER genieten van de tentoonstellingen Pieter Vermeersch, Aleksandra Chaushova en de groepstentoonstelling OPEN M. Tot slot lopen er met Waanzin en De taal van het lichaam ook nog twee nieuwe collectiepresentaties, beide met een mix van oude en hedendaagse kunst.

Beleef M-IDZOMER in stijl

VIP-formule

Wil je het festival op een unieke manier beleven? Ga dan voor onze VIP-formule! Exclusieve toegang tot het dakterras van M en een culinaire verwennerij maken van jouw M-IDZOMER een absolute topervaring.