M-residentie

M ondersteunt opkomend talent

M-residentie

M toont niet alleen kunst, het geeft opkomende kunstenaars ook de kans om in de beste omstandigheden en met deskundige begeleiding nieuw werk te creëren. M-residentie, zo heet het project. Maar hoe werkt het juist?

Wat is een M-residentie?

M streeft ernaar om ieder jaar meerdere opkomende kunstenaars een residentie aan te bieden. Minstens één van hen moet een band met Leuven hebben. De focus ligt op beeldende kunst, en bij uitbreiding performance.

 

Een residentie duurt over het algemeen drie maanden. De eerste maand gaat vooral naar reflectie en het opstellen van een projectvoorstel. Zodra dat klaar is, bekijkt M hoe het de creatie van het nieuwe werk kan begeleiden: technische ondersteuning bieden, samen met de kunstenaar een projectplan en een budget opstellen, een curator uitnodigen om over het werk te praten… Alles, kortom, wat de kunstenaar nodig heeft om in alle rust en goed omringd te kunnen werken.

 

De residentie eindigt meestal met een toonmoment. 

Waar vindt de M-residentie plaats?

Waar vindt de M-residentie plaats?

M heeft een eigen atelier: een vier meter hoge, 115 vierkante meter grote ruimte met veel lichtinval. Het bevindt zich in Cas-co, een voormalig magazijn van Stella Artois in de Vaartstraat, dat omgevormd is tot werkruimtes voor beeldend kunstenaars en podiumkunstenaars.

 

De M-residenties worden mee mogelijk gemaakt door de steun van de M-cenassen en M-bassadeurs, en van Amplo, HR-partner voor de culturele sector.

Wat maakt de M-residentie uniek?

Wat maakt de M-residentie uniek?

Er zijn wel meer organisaties die residenties organiseren, maar M biedt opkomende kunstenaars twee unieke troeven:

  • M heeft een grote expertise opgebouwd inzake inhoud, productie en communicatie. Die staat volledig ten dienste van de kunstenaar.
  • M nodigt M-bassadeurs, kunst-verzamelaars en curatoren uit in het M-atelier. Zo kan de kunstenaar nieuwe contacten leggen en een netwerk opbouwen.

Wie zijn de M-residenten?

Benjamin Seror (2017), Naufus Ramírez-Figueroa (2018), Florian Waerzeggers (2018), Brecht Heytens (2019), Maud Gourdon & Chantal van Rijt (2020) en Evelien Cammaert (2020), Yannick Ganseman (2021), Jivan van der Ende (2021) en Alice Van der Wielen-Honinckx (2021).

 

... En wie komt er nog aan de beurt?

Tom Hallet (februari 2022).

M-residentie

Tom Hallet

M-residentie

Alice Van der Wielen-Honinckx

M-residentie

Jivan van der Ende

M-residentie

Yannick Ganseman

M-residentie

Chantal van Rijt & Maud Gourdon

M-residentie

Brecht Heytens

M-residentie

Florian Waerzeggers

MET DE STEUN VAN AMPLO

Als partner van de M-ruimte in Cas-co geeft AMPLO de artists in residence financieel een duwtje in de rug. AMPLO begon als Sociaal Bureau voor kunstenaars (SBK), maar groeide uit tot een toonaangevende en betrouwbare HR-partner voor de creatieve sector. Naast payroll en personeelsadministratie biedt AMPLO een scala aan aanvullende services voor bedrijven en freelancers. Ze werken op maat van hun klanten én van de sector in zijn geheel, denken mee om creatieve projecten oplossingsgericht te ondersteunen en verlenen begeleidend advies met hun ongeëvenaarde expertise.