M-residentie: Jivan van der Ende

M-residentie

Jivan van der Ende

M biedt Jivan van der Ende gedurende drie maanden een residentieplek in Cas-co.  Van der Ende (°1993, Nederland) creëert installaties, performances en publicaties.

In haar praktijk zet ze vraagtekens bij de status die aan objecten wordt gegeven, of het nu artefacten of gebruiksvoorwerpen zijn. Haar onderzoeksmethode is gebaseerd op het eindeloos combineren, documenteren, verzamelen en (her) opzoeken. Hoe combinaties van kleur en materiaal worden geassocieerd met politieke machtsstructuren en sociale rollen is een terugkerend onderwerp bij Van der Ende. Ze gebruikt dit historisch en cultureel onderzoek om hun macht in vraag te stellen en hun betekenissen te decontextualiseren.

Het werk van van der Ende houdt rekening met een fysieke en participatieve kijker. Ze streeft naar een intieme ontmoeting met een publiek, waarbij de betekenis van het werk vaak wordt beïnvloed door de eigen bedoelingen van het publiek.

Jivan van der Ende

Bio

Jivan van der Ende

Bio

Jivan van der Ende (1993, Nederland) studeerde modevormgeving aan ArtEZ Hogeschool voor de Kunsten in Arnhem en verhuisde in 2016 naar België, waar ze haar master in installatiekunst behaalde aan KASK & Conservatorium in Gent. In 2020 initieerde en cureerde ze de YouTube ArtSpace, een online tentoonstellingsplatform en toonde ze haar eerste solo-expositie in LLS Paleis, Antwerpen. In 2021 was ze artist in residence in het Frans Masereel Centrum in Kasterlee.


jivanvanderende.com/