De topstukken van de

M-Schatkamer van Sint-Pieter

Tijdelijk gesloten tussen 25 juni 2018 en 20 september 2019

Leuvense parels

De Sint-Pieterskerk is iets voor op je bucket list. Daar hangt het mooiste schilderij van Leuven: Het Laatste Avondmaal van Dirk Bouts. Samen met De marteling van de Heilige Erasmus is het het enige kunstwerk van een Vlaamse Primitief dat, na bijna 600 jaar, nog op de locatie hangt waarvoor het bedoeld is.

 

Tussen 25 juni 2018 en 20 september 2019 is de M-Schatkamer gesloten voor restauratie. Topstukken zijn vanaf 9 juli 2018 te bezichtigen in de Sint-Pieterskerk zelf.

Sint-Pieterskerk

Toppunt van hooggotiek

Sint-Pieterskerk

Toppunt van hooggotiek

Op twee minuten wandelen van M vind je de Sint-Pieterskerk. De oudste kerk van Leuven kent een rijke geschiedenis en toont de Brabantse hooggotische bouwstijl in zijn meest geslaagde vorm. De indrukwekkende kooromgang van de kerk werd ingericht als museum en omgedoopt tot de M-Schatkamer van Sint-Pieter. 

Dirk Bouts

Schilder van de stilte

Dirk Bouts

Schilder van de stilte

De Nederlandse schilder Dirk Bouts (ca. 1410-1475) kwam naar Leuven en trouwde er in 1448. Zijn meesterwerk Het Laatste Avondmaal is dan ook op en top Leuvens te noemen. Als een regisseur verplaatst hij Christus en zijn apostelen naar het 15de-eeuwse Leuven. Zijn personages lijken wel onbewogen acteurs: ze zijn lijfelijk aanwezig, maar ogenschijnlijk onberoerd.