Maria Lactans

Collectiepresentatie

Maria Lactans

08.03.2022 - 31.03.2024
Koop een ticket

Een moeder die haar kind de borst geeft – een intiem moment dat al sinds mensenheugenis op verschillende manieren wordt weergegeven. En zo ook in de beeldhouwkunst. In 2021 verrijkte de 13e-eeuwse ‘Maria Lactans’ van de Italiaanse beeldhouwer Brioloto de Balneo de collectie van M. Een internationaal topstuk rond een actueel thema – nu met haar eigen focuskamer.

Evolutie

Van een nogal houterige Maria op haar troon tot kindje Jezus die van pure voldoening in slaap valt – de iconografie van de ‘Maria Lactans’ heeft door de jaren heen een heuse evolutie doorgemaakt. Waar de ene kunstenaar koos voor een eerder afstandelijke weergave ging de andere voor een intiem moment tussen moeder en kind. In de focuskamer wordt die evolutie duidelijk door het werk van Brioloto de Balneo te confronteren met een 16e-eeuws schilderij van Joos van Cleve en een 19e-eeuws beeld van Constantin Meunier – een transhistorische weergave van een thema met werken uit de collectie van M.

Universeel

Het thema van moeder en kind was té universeel om te verdwijnen uit de kunst. Sommige werken zeggen iets over religie, anderen dan weer over veranderende opvattingen of de band tussen moeder en kind. Ook vandaag is het thema actueler dan ooit: denk maar aan de discussies rond openbare borstvoeding. Misschien kunnen we van Brioloto, van Cleve en Meunier nog iets opsteken.

 

Het topstuk 'Maria Lactans' behoort tot de collectie van de Vlaamse Gemeenschap en werd aangekocht via het Topstukkenfonds.

Activiteiten in het kader van deze collectiepresentatie

Slow-art-rondleidingen

Ook interessant voor jou

Collectiepresentatie

Alles voor de vorm

Collectiepresentatie

De Tien

Collectiepresentatie

Neem je Tijd