Museum in beweging

Collectiepresentatie

Museum in beweging

04.03.2021 - 31.03.2024
Koop een ticket

De collectie van M is voortdurend in beweging. Zo verrijken we elk jaar onze collectie met unieke stukken die een uitzonderlijk verhaal vertellen. In ‘Museum in Beweging’ krijgen een aantal van die nieuwe werken voor het eerst een plek in de museumzalen. Meteen ook hét moment om te ontdekken wat er allemaal achter de schermen van M gebeurt.

Nieuwe aanwinsten

De collectie van M vormt met meer dan 52.000 objecten het fundament van het museum. In ‘Museum in Beweging’ maken sommige nieuwe aanwinsten hun debuut in de zalen. Momenteel in de kijker: een aantal werken van de familie Bouts.

 

Ontdek exclusief een ‘Mater Dolorosa’, een langdurige bruikleen uit een privécollectie, toegeschreven aan het atelier van Albrecht Bouts. Het werk is te zien naast ‘De Man van Smarten’, toegeschreven aan het atelier van Dieric Bouts, Albrechts vader. De twee kunstwerken vormden vroeger mogelijk een tweeluik of diptiek.

 

Daarnaast toont M ook nog een andere langdurige bruikleen uit privébezit: ‘De Ontmoeting van Abraham en Melchisedek’, ook van zoon Albrecht.

Dieric Bouts

Dieric Bouts verhuisde van Haarlem naar Leuven, trouwde er en werd stadsschilder. Hij onderhield belangrijke intellectuele contacten met de universiteit en vandaag geldt hij als een van de grootste Vlaamse Meesters. Zijn meest gekende schilderij is ‘Het Laatste Avondmaal’, nu te zien in de Sint-Pieterskerk. Naast het schilderen van grote altaarstukken introduceerde hij ook ‘Andachtsbild-composities’ – bidprenten bedoeld voor religieuze verering – zoals de diptiek met de ‘Mater Dolorosa’ en de ‘Man van Smarten’. Deze voorstellingen kenden een enorm succes en werden nog gekopieerd tot in de jaren 1520, vooral door Dierics zoon Albrecht Bouts.

Het verleden van M

‘Museum in Beweging’ is – net zoals de naam al suggereert – voortdurend in beweging. Naast nieuwe aanwinsten voor de collectie tonen we deze keer de geschiedenis van M met een overzicht van de belangrijkste mijlpalen. Zo kom je te weten hoe M tot stand is gekomen, leer je meer over de geschiedenis van de site en ontdek je de oorspronkelijke inrichting van het museum Vander Kelen-Mertens.

 

Verder kan je je ook verdiepen in verschillende boeken over kunst en geschiedenis of kan je luisteren naar een interview over het samenkomen van oude en hedendaagse kunst in M.

Verwervingsbeleid

De optimale bewaring en verfijning van de collectie is een voorname taak. Soms kopen we zelf objecten aan maar ook schenkingen, legaten of langdurige bruiklenen komen regelmatig voor. Om te bepalen of een object daadwerkelijk in de collectie past, hanteren we strikte criteria. Naast het verwerven van zoveel mogelijk topstukken ligt de focus op beeldhouwkunst uit de middeleeuwen en renaissance. Ook erfgoed dat een historische link heeft met Leuven of het oude hertogdom Brabant én een museale en artistieke kwaliteit in zich draagt, krijgt een plek in de collectie. Naast de historische kerncollectie van de stad Leuven beheert M vele langdurige bruiklenen van onder andere de Vlaamse Gemeenschap of de Cera-collectie. Die laatste verzameling bestaat uit meer dan 600 stukken hedendaagse kunst, met een focus op de Belgische kunst na 1945. Een steeds groeiende collectie, waarbij M Cera adviseert bij haar aankoopbeleid.

Op zoek naar meer?

Sint-Pieterskerk

Tussen Hemel en Aarde

Collectiepresentatie

Neem je Tijd

Collectiepresentatie

De Tien