Neem je Tijd

Collectiepresentatie

Neem je Tijd

10.07.2020 - 23.04.2023
Koop een ticket

Hoe lang blijf jij in een museum voor een kunstwerk staan? De gemiddelde bezoeker zo’n 28,63 seconden. Inclusief selfies nemen, weliswaar. In deze collectiepresentatie nodigen we je uit om je tijd te nemen en écht naar kunst te kijken. En om vragen te stellen bij de rol van tijd in kunst.

PS Digitaal al even een kijkje nemen kan hier.

Tijd is essentieel

In een museum lijkt de tijd soms stil te staan, maar niets is minder waar. Tijd is essentieel voor elk kunstwerk. Sommige werken vertellen een verhaal. Andere verwijzen naar het verglijden van de tijd. Ze nemen je mee terug in de tijd of veranderen als je de tijd neemt om ze vanuit een andere hoek te bekijken.

 

Op welke manieren geven kunstenaars tijd eigenlijk weer? Krijg je het hele verhaal in verschillende scènes te zien? Of suggereert één vluchtige momentopname de rest van het verhaal? En wat zegt het werk over hoe de kunstenaar zelf naar tijd kijkt?

 

Het draait trouwens niet enkel om wat de kunstenaar doet. Hoeveel tijd je neemt om naar een werk te kijken, heb je immers zelf in handen. Waarom blijf je bij het ene werk langer staan dan bij het andere?

Dialoog tussen oud en nieuw

Zowel oude als hedendaagse werken uit de collectie van M dagen je uit om stil te staan bij die vragen. Een eeuwenoude kalenderwijzerplaat hangt bijvoorbeeld naast een abstract werk van Ann Veronica Janssens. Vijf eeuwen zitten er tussen de werken, maar in deze presentatie gaan ze met elkaar in dialoog.

De hedendaagse werken in deze presentatie zijn afkomstig uit de Cera-collectie bij M.