Nummer drie | Portret van een M-bassadeursgezin

Vrienden van M

Portret van een M-bassadeursgezin

Nummer drie van M
Meer leesvoer!

Liesbet Vanderwegen (56) werkt als specialist neurologie in het Heilig-Hartziekenhuis in Leuven, Stefan Van Lani (50) is beleidscoördinator van de Abdij van Park. Van in het prille begin zijn ze M-bassadeurs, samen met hun dochters An-Sofie (15) en Barbara (11). En dat vinden ze vanzelfsprekend: “Als je bij Leuven betrokken bent, dan engageer je je ook voor M.”

Als we de kinderen zeggen dat we naar het museum gaan, is het eerst van: ja maar zeg, moet dat nu weer?! Maar als ze er eenmaal zijn, draait dat om.

Liesbet: “Ik kom al heel lang in het museum, van toen het nog Stedelijk Museum Vander Kelen-Mertens heette. Mijn moeder was gids in Leuven, ook in het museum, en ze nam me vaak mee. Zo heb ik veel van de oude collecties leren kennen: de glasramen, de 19de-eeuwse beelden, de christelijke kunst...”

 

Stefan: “Liesbet en ik zijn vroeger allebei stadsgids geweest. Daardoor bleven we vanzelf verbonden met het culturele leven in Leuven.”

 

“In de jaren 2000 kwamen er plannen op tafel om van Vander Kelen-Mertens een nieuw soort stadsmuseum te maken, met internationale uitstraling. Wij hebben toen deelgenomen aan infosessies en denkmomenten. Architect Stéphane Beel kwam in beeld, Jan Hoet was erbij betrokken… Heel boeiend, om zo de geboorte van M mee te maken. De band met het museum was er dus, en de interesse ook. En via mijn werk voor de Abdij van Park kende ik Veronique Vandekerckhove ook heel goed - de hoofdconservator van M, die in 2012 overleden is na een dramatisch verkeersongeval.”

 

Liesbet: “Toen M in 2009 openging, zijn we meteen M-bassadeur geworden, als gezin. We volgen alles wat er in het museum gebeurt. De digitale nieuwsbrief vind ik erg goed, en het magazine ook: heel hedendaags, met een goeie balans tussen informerend en wervend. En één à twee keer per jaar gaan we met het hele gezin naar het museum.”

MOET DAT NU?

Stefan: “We hebben allebei een heel druk beroep. Veel tijd om aan de M-bassadeursactiviteiten mee te doen hebben we niet. Jammer, want de interesse blijft, natuurlijk. We gaan weleens naar openingen van tentoonstellingen, en daar merk je altijd dat M toch ook een beetje een ontmoetingsplaats is voor kunstliefhebbers.”

 

Liesbet: “Ik ben een keer mee geweest op een uitstap van M. Naar Tourinnes-la-Grosse, een Waals dorpje dat ieder jaar een kunstparcours organiseert in boerderijen, gewone huizen... De kunstenaars geven zelf uitleg bij hun werk. Een heel aangename dag, onze oudste dochter was ook mee. We zijn bewust M-bassadeur geworden met het hele gezin. We wilden onze kinderen de kans geven om te leren wat kunst is.”

 

Stefan: “Als we zeggen dat we naar het museum gaan, is het eerst van: ja maar zeg, moet dat nu weer?! We begrijpen dat wel, want we gaan ook vaak met hen naar kerken en abdijen kijken – dat hoort bij mijn job. Maar als ze er eenmaal zijn, draait dat om. Ze worden geprikkeld door de verhalen, de audiogids, de multimediatoepassingen...” 

 

Liesbet: “Beeldschermen en knopjes helpen. Ze hebben graag interactiviteit. Toen ze nog kleiner waren hebben ze eens meegedaan aan een zoektocht in M. Ze mochten toen zelf ook dingen maken, en dat vonden ze fantastisch.”

 

Stefan: “Ja, in het begin is er wat gepruttel, maar achteraf blijkt het meestal geweldig goed te zijn meegevallen (lacht).”

Wat is het M-bassadeur-lidmaatschap?

Wat is het M-bassadeur-lidmaatschap?

Als M-bassadeur maak je deel uit van een hechte gemeenschap van enthousiaste bezoekers. Je krijgt extra duiding, gegidste rondleidingen, en we organiseren ook een jaarlijkse vriendendag en exclusieve uitstappen voor je. Daarbovenop heb je onbeperkt toegang tot M Leuven. Wil je unieke momenten beleven samen met je partner, gezin, vriend/in of buur? Wil je andere mensen ontmoeten die je interesse in cultuur delen?

Samen genieten van al het moois dat kunst te bieden heeft

Samen genieten van al het moois dat kunst te bieden heeft

Kinderen en jongeren onder de 18 jaar worden gratis M-bassadeur. Als je je met minstens twee mensen inschrijft als M-bassadeur, krijg je een korting van € 5. Dat geldt ook als een van de inschrijvers jonger is dan 18 jaar, en dus zelf niets hoeft te betalen. Elk kind, kleinkind, pluskind of pleegkind jonger dan 18 jaar komt in aanmerking. Je krijgt de  korting zowel op de standaard M-bassadeursformule als op de combinatie met de museumpas. Zo kunnen jullie samen genieten van al het moois dat kunst te bieden heeft.

Meer leesvoer!

Solotentoonstelling in M

Vincent Geyskens

‘The Constant Glitch’:

waarom M opkomend talent steunt

Binnenkijken bij een M-cenas

De collectie van Leen en David