Nel Aerts in het Kinderziekenhuis: ‘Kunst kan hen helpen om met hun situatie om te gaan.’

Project

Nel Aerts in het Kinderziekenhuis

Nummer één van M

Nel Aerts maakt kunst met patiënten van Universitair Kinderziekenhuis

"Het zijn kwetsbare kinderen, maar ik wil de nadruk leggen op hun kracht"

In het Universitair Kinderziekenhuis Leuven maken de jonge patiënten een week lang een eigen kunstwerk. Dat doen ze samen met beeldend kunstenaar Nel Aerts, van wie nog tot half maart een tentoonstelling loopt in M: "Kunst kan hen helpen om met hun situatie om te gaan."

Sinds kort heeft het UZ Leuven een nieuw kinderziekenhuis. Daar wordt een aparte Muzeruimte ingericht: een plek om tot rust te komen, maar tegelijk een creatieve hotspot. Kinderen kunnen er deelnemen aan workshops en zelf aan de slag gaan met kunst. Binnenkort doen ze dat vier dagen lang, onder begeleiding van kunstenares Nel Aerts.

Kunst zal hen natuurlijk niet genezen, maar in het beste geval kan het wel een instrument zijn om met hun situatie om te gaan. Als ik daar een steentje toe kan bijdragen, zal ik heel tevreden zijn. Nel Aerts

Kunst maken met zieke kinderen: hoe begin je daaraan?

Nel Aerts: "Het is voor mij ook de eerste keer, ik ben zelf heel benieuwd. Ik hoop dat alle kinderen kunnen meedoen, afhankelijk van wat ze aankunnen natuurlijk. Sommige zullen er de volledige vier dagen bij zijn, andere misschien maar een paar uur. Zelf zal ik er elke dag van de week zijn."

 

"Er zijn 120 bedden op de afdeling. Een week op voorhand krijgen alle patiënten een kaart met een uitnodiging om mee te doen. Het idee is dat we een soort textielatelier inrichten. Je mag niet zomaar elk materiaal in een kinderziekenhuis binnenbrengen, maar textiel wel. Je kan er ook veel kanten mee op: iedereen kent het, iedereen komt ermee in aanraking. Ik werk er zelf veel mee."

 

"Ik vertrek bewust niet van een eigen werk, maar van een basisidee en een materiaal dat ik goed beheers. Ik ga de kinderen ook geen opdrachten geven, ze mogen doen wat ze willen. Ik kies alleen de stoffen - daarin zit een zekere herkenbaarheid. Elk kind krijgt een lap stof, een soort deken. Daarop kunnen ze met andere stoffen vormen en beelden aanbrengen. Er komen naaisters mee, en zij naaien die vormen op de dekens, precies zoals de kinderen het willen."

 

"Misschien kunnen we ook met lint of wol de naam van elk kind op hun deken aanbrengen. Kinderen die niet de energie hebben om de hele dag mee te doen, krijgen dan toch hun persoonlijke dekentje mee naar de ziekenhuiskamer."

 

"De laatste dag is er een toonmoment voor familieleden en vrienden. We gaan dan alle dekens ophangen. Daardoor zijn het geen dekens meer die warmte en bescherming bieden, maar wandwerken van textiel, of misschien zelfs persoonlijke vlaggen."

Het is de eerste keer dat M en Gasthuisberg iets dergelijks ondernemen. Wat hoop je dat de kinderen ervan zullen onthouden?

"Dat ze niet alleen maar aan dat ziek-zijn denken als ze terugkijken op hun tijd in het ziekenhuis. De kunstenaar Jeff Koons sprak ooit over het idee van de sense of self, een gevoel van eigenwaarde dat hij al heel jong ontleende aan kunst: ‘Sinds mijn kindertijd heb ik via de kunst een gevoel van eigenwaarde ontwikkeld. Dat was voor mij niet alleen een manier om een eigen identiteit te ontwikkelen, maar ook om verbinding te maken met de buitenwereld, met een gemeenschap buiten mezelf.’ Deze kinderen zijn erg kwetsbaar, en de confrontatie zal zeker niet makkelijk zijn, maar ik wil de nadruk leggen op hun kracht. Kunst zal hen natuurlijk niet genezen, maar in het beste geval kan het wel een instrument zijn om met hun situatie om te gaan. Als ik daar een steentje toe kan bijdragen, zal ik heel tevreden zijn."

 

Het project ‘Muze en Kunst voor het kinderziekenhuis’ is een initiatief van het Fonds Kunst voor het kinderziekenhuis KU Leuven, in samenwerking met M.

Wil je projecten zoals dit steunen?

 

Met een bijdrage aan M-LIFE, hoe klein of groot ook, garandeer je de toekomst van diverse projecten van M. Voor iedereen, voor altijd.