Nummer twee | Kunst met de kinderen

Het nieuwe familieparcours in de Sint-Pieterskerk:

Kunst met de kinderen

Nummer twee van M
Meer leesvoer!

Het nieuwe familieparcours in de Sint-Pieterskerk

KUNST MET DE KINDEREN

Er valt zoveel te ontdekken in de wereld dat we de meest vertrouwde plekken wel eens over het hoofd zien. Neem nu de Sint-Pieterskerk: ze staat al eeuwen te blinken in het hart van de stad, maar veel Leuvenaars komen er zelden. Toch zou je dat eens moeten doen, zeker nu ze zo prachtig gerestaureerd is. En neem de kinderen mee, want met het nagelnieuwe familieparcours van M wordt een kerkbezoek een uitstap voor de hele familie.

Hoe ziet een duivel eruit? Hoe schilder je een sacrament? Hoe breng je een heiligenleven in beeld? Honderden jaren geleden hadden kunstenaars geen foto’s, filmpjes of selfies om uit te drukken wat ze wilden zeggen. Om verhalen te vertellen, konden ze alleen hun verbeeldingskracht gebruiken. En net dat maakt middeleeuwse kunst zo toegankelijk voor kinderen, en voor iedereen met een levendige fantasie.

 

Om jonge en minder jonge bezoekers op weg te helpen, ontwikkelde M een doe-boekje waarmee ze de kerk kunnen ontdekken. Er is een versie voor kinderen van 4 tot 6, en één voor curieuze-neuze-mosterdpotten van 7 tot 99. Met het boekje stap je langs acht kunstwerken in de kerk. Bij elk werk biedt het boekje informatie op kindermaat, vragen en opdrachten om samen mee aan de slag te gaan. Je ontdekt onder andere ‘Het Laatste Avondmaal’ van Dieric Bouts, het absolute topstuk van deze Vlaamse Meester. Maar ook de indrukwekkende torenmaquette, het mysterieuze praalgraf van Hendrik I en de intieme kapel van Fiere Margriet hebben een plekje in het parcours.

Vind je acht stops wat veel voor één keer? De kerk bezoeken is gratis, je kan dus gerust nog eens terugkomen. Voor een boekje betaal je 5 euro, maar je mag het de volgende keer natuurlijk weer mee naar binnen nemen.

DJ, DANSVLOER EN DISCOBAL

Allemaal goed en wel, maar wat zouden de bezoekers daar nu zélf van vinden? Elke en haar dochter Lena-Marie (9) deden het familieparcours met het boekje (versie van 7 tot 99 jaar) in de hand. Is het een beetje meegevallen, dames?

 

Elke: “Ik woon in Leuven, dus ik was al heel vaak langs de kerk gelopen. Maar toch heeft het lang geduurd voordat ik er eens binnenstapte. Tijdens het openingsweekend ben ik naar de preview geweest, en ik wilde graag eens terugkomen met Lena-Marie.”

 

Lena-Marie: “In het boekje staan veel leuke opdrachten. De leukste vond ik: wat zou je doen als je de sleutel van de kerk kreeg? Ik dacht: mijn verjaardag vieren met een dj, een dansvloer en een discobal. Want ik ben jarig in februari, en dan is het te koud voor een feestje buiten.”

 

Elke: “Ik was aangenaam verrast door de creatieve uitwerking van het parcours. Kinderen moeten echt hun fantasie gebruiken en mee nadenken over wat-als-scenario’s. En daarnaast nog wat speurneuzen en tekenen: heel leuk om samen te doen.”

 

Lena-Marie: “We hebben een striptekening gemaakt van de Fiere Margriet. Ik kende ze al van op school, maar nu ken ik ze nog een beetje beter. Als het kermis is in Leuven gaat het kistje met haar botten open. Mensen kunnen daar dan naar gaan kijken. Dat vind ik wel heel erg vies!”

Elke: “We hebben in één keer alle acht stops gedaan. Omdat het parcours zo gevarieerd is, ging dat supervlot. Ik kan het iedereen aanraden.”

 

Lena-Marie: “We moesten ook ‘Het Laatste Avondmaal’ tekenen. En er stond ook een dobbelspel in het boekje, voor thuis.”

 

Elke: “Ik vind het belangrijk om mijn kind al vroeg te laten kennismaken met geschiedenis en kunst. Tijdens de lockdown was ik bijvoorbeeld heel blij met de kunstblaadjes: dat zijn een soort folders met opdrachten op kindermaat rond een werk uit de M-collectie. Je kan ze downloaden op de site van M.”

 

“En nu is er dus het familieparcours in de Sint-Pieterskerk. Je moet het soms niet te ver gaan zoeken, hè (lacht). We hebben heel toffe ontdekkingen gedaan samen, en we komen zeker nog eens terug voor de digitale beleving. Dan krijg je een tablet mee waarop je werken kan verkennen met speciale effecten en uitleg erbij. Daar kijken we nu al naar uit. En het doe-boekje houden we bij, als aandenken aan een fijne dag.”

 

Lena-Marie: “Maar dat dobbelspel gaan we nog spelen, hè?”

DIT KOM JE TE WETEN IN HET FAMILIEPARCOURS

PRAKTISCHE INFORMATIE

Er zijn twee versies van het familieparcours:

Het begeleidende boekje kost 5 euro en is beschikbaar in het Nederlands, Frans en Engels. Het is tijdens de openingsuren verkrijgbaar aan de balie in de Sint-Pieterskerk.

Meer kunst met de kinderen!

Familieparcours

Ontdek M met Vlieg!

Familieparcours

Sint-Pieterskerk met doe-boekje