M heeft je nodig. Het museumfonds: M-LIFE

Restauratie van 'De Marteling van de Heilige Erasmus'

© M Leuven, foto: Rudi Van Beek

M HEEFT JE NODIG

het museumfonds: m-life

M steunen met een project dat je zelf kiest: het kan dankzij het museumfonds M-LIFE. Lydia Vandam, coördinator van M-LIFE, legt uit wat de zin is van zo’n fonds, en waarom jouw gift zo welkom is. Zeker nu corona de culturele sector zo hard getroffen heeft.

Restauratie van 'De Marteling van de Heilige Erasmus'

© M Leuven, foto: Rudi Van Beek

 

Elke gift helpt ons om nóg beter te doen

Lydia Vandam, coördinator M-LIFE

M-LIFE is ontstaan in 2016. Verschillende mensen hadden ons al gevraagd hoe ze M konden steunen. We kregen af en toe ook een gift, maar we wilden een beter beeld krijgen van wat we ontvingen. Tegelijk wilden we de buitenwereld duidelijk kunnen maken wat we met die giften gingen doen. We vinden het belangrijk om daar transparant over te zijn.”
 

“We hebben dan een fonds opgericht binnen de Koning Boudewijnstichting: dat is M-LIFE. Het wordt gecontroleerd door een onafhankelijk bestuur: zij zien erop toe dat alle giften rechtstreeks belanden bij M en bij het door de schenker gekozen project. De Koning Boudewijnstichting reikt ook de fiscale attesten uit – vanaf 40 euro heb je daar recht op.”
 

Wat gebeurt er concreet met dat geld? 

“M-LIFE geeft financiële steun aan projecten van M met een grote maatschappelijke of publieke waarde. Mensen kunnen zelf kiezen welk project ze willen steunen. Er zijn vier soorten.” 
 

“In de eerste plaats heb je projecten die te maken hebben met de M-collectie, de restauraties en al het wetenschappelijk onderzoek errond. Wie zo’n project steunt, helpt om het erfgoed van de stad te onderzoeken, te onderhouden en te ontsluiten voor het publiek.”

 

“Dan is er onze publiekswerking – voor kinderen, maar ook voor volwassenen met diverse achtergronden. Voor hen zijn er projecten die mensen via kunst meer veerkracht en empowerment proberen te geven.” 
 

“Mensen kunnen ook rechtstreeks het werk van jonge kunstenaars ondersteunen. We willen getalenteerde kunstenaars uit Leuven en omgeving de kans geven zich verder te ontwikkelen. Samen met M zorgen zij ervoor dat Leuven een kunststad wordt. We bieden inhoudelijke begeleiding aan, stellen atelierruimte ter beschikking in Cas-co, en we organiseren een toonmoment.”

 

“En ten slotte kunnen mensen ook de algemene werking van M-LIFE steunen. Die giften gaan dan naar projecten die het geld op dat moment het hardst nodig hebben.”

 

Extra zuurstof

“Dankzij de middelen die we via M-LIFE verzamelen, kunnen we extra zuurstof geven aan projecten die we bij M belangrijk vinden, en die tegelijk ook belangrijk zijn voor de maatschappij.“
 

“Die steun kan een enorm verschil maken. Dat hebben we vorig jaar gemerkt bij de tentoonstelling ‘Borman & zonen’. Dankzij 100.000 euro uit giften van M-LIFE via de M-cenaswerking konden we bijkomende bruiklenen naar Leuven halen. Dat is namelijk niet goedkoop, vooral door de verzekeringskosten.”
 

“Ander voorbeeld, uit onze publiekswerking: dankzij M-LIFE hebben we de deelnemers aan het Dobedo-project een week workshops kunnen aanbieden. In de Dobedo-workshops konden kinderen via kunst op zoek gaan naar hun identiteit en mentale kracht. Samen met een begeleider en hun leerkracht gingen ze creatief aan de slag rond thema’s als gevoelens en verlangens.” 
 

“Maar M-LIFE is meer dan zomaar een financieel instrument. We kunnen projecten realiseren die anders niet mogelijk zouden zijn, we zetten waardevolle nieuwe samenwerkingen op touw, we bieden een blik achter de schermen ... Zo verbinden we mensen – bezoekers, Leuvenaars, vrienden, partners, experts − met het museum.”
 

Hoe belangrijk zijn schenkingen eigenlijk voor M?
“M wordt gefinancierd door zowel publieke als private middelen. De subsidies kan je beschouwen als de vaste inkomsten, die ervoor zorgen dat we kunnen blijven bestaan. Maar dankzij de giften kunnen we nóg beter doen wat we doen. Al is er wel nog wat groeimarge. Om even de vergelijking te maken: in 2017 werd er in heel België 2,4 miljoen euro geschonken aan culturele projecten; in Nederland was dat 14,4 miljoen. Maar volgens mij is dat een kip-en-ei-verhaal. We weten dat mensen kunst belangrijk vinden, maar vaak gewoon nooit de vraag krijgen om te steunen. Bij deze dus (lacht).”

 

Dikke merci

Corona heeft ook de museumwereld op z’n kop gezet. Wat waren de gevolgen voor M-LIFE?

“M heeft snel besloten om gratis een uitgebreid digitaal aanbod beschikbaar te stellen, net als heel wat andere culturele instellingen trouwens. En we hebben gemerkt dat de mensen daar dankbaar om zijn en ons een hart onder de riem willen steken. Heel concreet: mensen die een tijdslot reserveerden om M te bezoeken, maakten vaak ook meteen een gift over. De eerste twee maanden na de lockdown hebben maar liefst 500 mensen dat gedaan – nog eens een dikke merci daarvoor.”

 

“Nu we een paar maanden verder zijn, lijkt de urgentie wat verdwenen. Maar het is nog steeds van groot belang dat mensen ons blijven steunen.”

 

Als we even mogen dromen: wat wil je met M-LIFE nog verwezenlijken?
“Tgôh (lacht). Ik hoop dat mensen dankzij M-LIFE weten wat M nog allemaal doet, naast de tentoonstellingen die we organiseren. Ik denk aan het kinderziekenhuisproject, waarbij we patiëntjes uit het kinderziekenhuis UZ Leuven kunstworkshops aanbieden. Aan Kunstbrug, een project om de emotionele vaardigheden van kinderen en jongeren te stimuleren. Aan de steun die we geven aan jonge kunstenaars, aan het doorgedreven onderzoek dat onze wetenschappers hier voeren ... Dát is mijn droom: dat mensen kunnen blijven kennismaken met die kant van M, en dat we dergelijke projecten op poten kunnen blijven zetten, samen met onze bezoekers.”

Meer weten over M-LIFE?

Op m-life.be vind je alle lopende projecten en realisaties. Je kan er ook meteen een gift overmaken: vanaf 40 euro ontvang je een fiscaal attest. Vanwege de coronacrisis heeft de regering besloten om voor 2020 de fiscale aftrekbaarheid van 45% naar 60% te verhogen. Die regeling geldt met terugwerkende kracht voor alle giften sinds januari 2020.