Nummer twee | Schatten van de Sint-Pieterskerk

Schatten van de Sint-Pieterskerk:

De verloren torens

Nummer twee van M
Meer leesvoer!

In de Leuvense Sint-Pieterskerk kan je veel unieke en kostbare voorwerpen gaan bekijken – het een al bekender dan het ander. In ieder nummer van M nemen we er één onder de loep. We beginnen met een heel bijzondere 16de-eeuwse maquette.

Als de plannen waren doorgegaan, had de Sint-Pieterskerk nu een kerktoren van ruim 150 meter – de hoogste van de Lage Landen. Bovendien zou die geflankeerd worden door twee zijtorens van zowat 130 meter. Da’s nog altijd meer dan de 123 meter van de huidige nummer één van België, de Antwerpse Onze-Lieve-Vrouwetoren.

MEESTER VAN DE TORENWERKEN

MEESTER VAN DE TORENWERKEN

In M Leuven wordt een ontwerptekening bewaard van de torens. Ze is rond 1505 gemaakt door Joost Massys, de meester van de torenwerken. Twintig jaar later, in 1524, kreeg hij de opdracht een natuurstenen maquette te maken van zijn ontwerp. Die toont enkel de bovenste helft van de centrale toren en de noordelijke zijtoren – de  identieke zuidelijke toren zit er niet bij. Maar toch geeft de maquette een overweldigende indruk van hoe het geheel eruit had kunnen zien.

AFBREKEN DAN MAAR WEER?

AFBREKEN DAN MAAR WEER?

Had kunnen – want de immense torens zijn er nooit gekomen. De bouw werd stopgezet in 1541. De zuidelijke toren was toen al zowat 50 meter hoog. Maar de moerassige ondergrond bleek niet bestand tegen het enorme gewicht, en het ambitieuze project woog ook te zwaar door op de stadskas. Na 1570 begon de toren te verzakken en werd het bovenste deel afgebroken tot op de huidige hoogte. Ook de rest van de torens werd gedeeltelijk afgebroken. Als je voor de kerk staat, is dat nog altijd goed te zien.

BOMBARDEMENT

BOMBARDEMENT

De maquette in de Sint-Pieterskerk is een topstuk dat herinnert aan een van de grote onafgewerkte bouwprojecten van de late gotiek. Bovendien is ze gemaakt van natuursteen, en niet van hout, zoals gebruikelijk was. Dat maakt ze uniek.

De maquette heeft de tand des tijds niet ongeschonden doorstaan: in de Tweede Wereldoorlog raakte ze beschadigd door bombardementen, en in de jaren daarna braken grijpgrage bezoekershanden meermaals stukjes steen af. Maar recent werd de maquette grondig gereinigd en geconserveerd. Nu is ze weer in haar volle glorie te bewonderen in de Sint-Pieterskerk.

Ontdek de kunstschatten van de Sint-Pieterskerk in de permanente tentoonstelling ‘Tussen Hemel en Aarde – Beleef Het Laatste Avondmaal van Bouts’.

Meer leesvoer!

Het nieuwe familieparcours in de Sint-Pieterskerk:

Kunst met de kinderen

Focuskamer:

De Zeven Sacramenten

Museumfonds:

M-LIFE