Onderzoek

Van digitalisering tot expertisecentrum middeleeuwse beeldhouwkunst

Onderzoek in M

M als expertisecentrum

M heeft een indrukwekkend traject afgelegd rond behoud en beheer van kunstobjecten, en bekleedt in het Vlaamse museumlandschap een voorbeeldfunctie. Zo beschikken we over een state-of-the-art museumdepot, onderzoeken we onze eigen collectiestukken, restaureerden we sinds 2006 meer dan 200 werken en maken we werk van digitale registratie. Zo kunnen we onze werken niet alleen optimaal beheren en bewaren, maar ook ontsluiten voor onderzoekers. Momenteel lopen er verschillende onderzoeksprojecten.

Inventarisatie en digitale ontsluiting

Prenten voor de toekomst

De prentencollectie van M telt meer dan 20.000 stuks. De komende jaren verbeteren we de bewaaromstandigheden van de prenten. Dit is de uitgelezen kans om de hele collectie voor het eerst uitgebreid te inventariseren en te digitaliseren. Eind 2018 ronden we de eerste fase af en verschuift de focus naar digitale ontsluiting, zodat iedereen deze schat aan beeldmateriaal online kan raadplegen.

Studiecentrum ARDS

Leuven, centrum voor beeldhouwkunst

Leuven stond in de middeleeuwen bekend als centrum van verbluffend beeldsnijwerk. Gebaseerd op onze omvangrijke en internationaal gerenommeerde collectie beeldhouwkunst van de middeleeuwen en de renaissance, heeft M vandaag een belangrijke expertise opgebouwd rond het hoe en waarom van middeleeuwse kunst en beeldcultuur. In 2015 hield M daarom het studiecentrum en internationaal netwerk Ards boven de doopvont. Hiermee stimuleert M het onderzoek naar middeleeuwse beeldhouwkunst.

Beeldgeletterdheid

Kunst tonen is ook een kunst. Als museum houden we de vinger aan de pols van internationale museale tendensen, en onderzoeken we hoe we onze collectie beter kunnen tonen. Hoe lezen toeschouwers een kunstwerk? En welke rol kunnen musea in die kijkervaring spelen? Dat zijn enkele vragen binnen het onderzoeksproject Beeldgeletterdheid. Hiervoor werken we samen met de KU Leuven en een internationaal netwerk van onderzoekers. De eerste resultaten zijn te zien in onze volledig vernieuwde collectiepresentatie.

Naar een transhistorisch museum

M verschuift van een kunsthistorisch museum, dat verschillende stijlperiodes naast elkaar toont, naar een transhistorisch museum, dat kunst van vroeger en vandaag samenbrengt en met elkaar confronteert. Daarbij komt meer kijken dan werken simpelweg naast elkaar te hangen. Zo onderzoeken we samen met o.m. het Frans Hals Museum in Haarlem hoe we dit op een onderbouwde manier doen om bij de bezoeker meerwaarde te creĆ«ren.   

Onderzoeksproject

The Transhistorical Museum

Summer Course

Restauratieproject

Kuuroord voor Kunst

Onderzoek naar de herkomst van kunstwerken

Eyetrackingonderzoek

Hoe kijken we naar kunst?

Duik dieper in kunst met de curtain viewer-app