Ons verhaal

De missie en visie van M

Ons verhaal

Beeldcultuur van toen en nu

Fier op zijn roots en collectie, schuwt M het experiment niet. De combinatie van hedendaagse kunst en oude meesters maakt het museum tot op vandaag uniek in Vlaanderen. Beeldcultuur van toen en nu, onder één dak.

M Leuven

Meer dan een museum

M Leuven

Meer dan een museum

M springt in het oog met een mix van oude en hedendaagse kunst in het historisch centrum van Leuven. Toparchitect Stéphane Beel ontwierp een strak museumcomplex rondom het oude stadsmuseum Vander Kelen-Mertens. Het museum is ook de ideale ontmoetingsplaats voor jong en oud, compleet met een centrale binnentuin en het dakterras dat een adembenemend uitzicht biedt over de skyline van Leuven.

De collectie van M

Het hart van M

De collectie van M

Het hart van M

De collectie van meer dan 52.000 objecten is het kloppende hart van M. Naast de kunstproductie in Leuven en Brabant, van de middeleeuwen tot de 20ste eeuw, staat ook de Belgische kunst na 1945 centraal. Keer op keer herontdek je die kunst van het verzamelen. Van de oudheid, schitterend zilver, tot topstukken van Dieric Bouts, Jef Lambeaux, Constantin Meunier, Rogier Van der Weyden en hedendaagse kunst. De tijdelijke tentoonstellingen laten je ook kennismaken met minder bekende collectiestukken.

Hedendaagse kunst

Talent van nu

Hedendaagse kunst

Talent van nu

Naast hedendaagse beeldende kunsten, zoals fotografie, video, schilder- en beeldhouwkunst, kan je ook performance, dans en architectuur ontdekken. Elke discipline krijgt een plaats in M en maakt het een plek waar altijd iets te beleven valt. Bovendien zoekt het museum als creatieve hotspot uitwisseling op: met bezoekers, bedrijven, kunstenaars, onderzoekers, etc. 

M in cijfers

Onze missie

M is een museum en beeldende kunstenplatform voor en door mensen dat betekenisvolle verbindingen legt doorheen de tijd, met de samenleving en tussen kunstdisciplines. M realiseert zijn internationale ambities vanuit de kennisstad Leuven. 

Met wie?

M is opgericht en gesubsidieerd door de stad Leuven, met het juridische statuut van een Autonoom Gemeentebedrijf. Bovendien is het museum erkend onder het Erfgoeddecreet en het Kunstendecreet van de Vlaamse overheid. Het museum werkt op een actieve manier met de collectie. Naast het vervullen van basisfuncties zoals verzamelen, behouden, onderzoeken en ontsluiten, speelt M een belangrijke rol in de hedendaagse kunstscène.