Onze geschiedenis

Onze geschiedenis

Verzamelen is een kunst

Na 200 jaar telt de collectie van M vandaag meer dan 52.000 werken. Gegroeid uit een 18de-eeuws rariteitenkabinet in het stadhuis van Leuven, blinkt onze collectie uit in stukken met een focus op Leuven en Brabant. Tel daar de kunstwerken uit de collectie van M hedendaagse kunst bij, en we hebben een doorsnede van Belgische kunst na 1945 als extraatje. Een ongelofelijke rijkdom dus.

Architectuur met allure

Een wandeling door M is ook een wandeling door de architecturale geschiedenis, van 16de-eeuwse colleges tot het 19de-eeuwse woonhuis van burgemeester Leopold Vander Kelen. Gebouwd op resten van het Savoyecollege, werd de neoclassicistische woning in 1917 een stedelijk museum. Architect Stéphane Beel integreerde het volledig, met respect voor de historische waarde. Zo komen de 19de-eeuwse stijlkamers volop tot hun recht, met nieuw bladgoud en replica’s van het oorspronkelijke parket.

Van stadhuis naar ... M

Het prille begin van M ligt in het stadhuis van Leuven. Vanaf 1823 groeit het 18de-eeuwse rariteitenkabinet uit tot een stedelijk museum. In 1917 wordt het huis Vander Kelen geschonken aan de stad en in 1920 verhuist het museum naar de voormalige privéwoning van burgemeester Leopold Vander Kelen in de Savoyestraat. De opeenvolgende conservatoren leggen elk hun accent, van het historische naar het religieuze en later naar het burgerlijke. Zo evolueert de collectie mee, dankzij een aantal belangrijke schenkingen. De historische collectie groeit uit tot een volwaardig overzicht van de kunstproductie in Leuven en Brabant vanaf de middeleeuwen. Die wordt verder uitgebreid met Belgische kunst na 1945 dankzij een langdurige samenwerking met Cera. In 2009 veruiterlijkt architect Stéphane Beel dit idee van kunst als deel van het leven en de maatschappij in een nieuw museumcomplex.