Vrijwilligers aan het woord

Twee vrijwilligers van M aan het woord

Vrijwilligers van M Leuven

M Leuven, foto: Rudi Van Beek

M telt een kleine 120 vrijwilligers. Deze hechte groep maakt deel uit van M. Ze nemen belangrijke taken op zich, zoals het verwelkomen van bezoekers of het prentenkabinet digitaliseren. Tijd om kennis te maken met Trui en Vilma, twee van onze trouwe vrijwilligers, en vrijwilligerscoördinator David.

Vrijwilligers van M Leuven

M Leuven, foto: Rudi Van Beek

Dag David. Vrijwilligers zijn een belangrijke schakel voor M. Kan je dit wat meer toelichten?

David: "M staat graag in contact met zijn publiek en dat weerspiegelt zich ook in de vrijwilligerswerking. Elke vrijwilliger wordt ingebed in een afdeling van de organisatie. We kijken samen naar de talenten en zoeken een aangepast takenpakket. Dat kan gaan van zilverconservatie, een handje helpen in de bibliotheek of het archief tot onze bezoekers verwelkomen. Die professionele werking is echt wel uniek te noemen voor de museumsector."

 

Hoe kwamen jullie op het idee om vrijwilliger te worden in M?

Trui: “In de periode van de tentoonstelling Op zoek naar Utopia zocht het museum vrijwilligers. Ik gaf me op en sindsdien ben ik een dag per week host in M. Ook bij evenementen zoals de zomerbar of M-IDZOMER, steek ik met plezier de handen uit de mouwen. Ik heb in M mijn ding gevonden.”

 

Vilma: “Erfgoed, musea en bibliotheken trekken me van kinds af aan. Vandaar mijn keuze om te starten et de opleiding Erfgoedmedewerker.  Ik wou graag iets praktisch doen met mijn kennis en M sprak me als museum aan. Dus zo gezegd zo gedaan. In de herfst van 2015 begon ik op het prentenkabinet. Daar kun je mij elke donderdag vinden. “
 

Soms maak ik het grapje dat ik in een museum of erfgoedbibliotheek moet geboren zijn.

Vilma Narkuté
vrijwilliger bij M sinds 2015

Wat doe je precies in M?

Trui: “Als host is mijn belangrijkste taak de bezoeker welkom heten en zich welkom laten voelen. Maar natuurlijk doen we meer dan dat: we leggen de bezoekers de weg uit, tonen waar de vestiaire is, geven informatie over de collectie en de tijdelijke tentoonstellingen, vragen of ze een audiogids willen, enzovoort. Je bent een aanspreekpunt. Zo kreeg M onlangs een familielid van Edgard Tytgat over de vloer, die me spontaan kwam vertellen hoe fantastisch hij de tentoonstelling vond. Zoiets maakt mijn dag goed.”


Vilma: “Toen ik in 2015 als vrijwilliger begon, startte er een project om duizenden prenten te digitaliseren onder begeleiding van de museummedewerkers. Elk prentje kreeg ook een zuurvrije en beschermende verpakking. Ik haal de prentjes voorzichtig met handschoenen uit hun verpakking en scan ze dan op hoge resolutie in. Eens ze in de computer staan, sla ik alle gegevens over de prent op, zoals bijvoorbeeld de titel of kunstenaar. Zo komt alle informatie in de database van het museum terecht.”

 

Doe je het graag?

Trui: “Enorm graag! In M ben ik continu bezig en heb ik het gevoel dat ik iets zinvols doe. Bovendien sta ik nu middenin de kunst, dat is leuk en leerrijk. Een kunstenaar als Tytgat had ik nooit leren kennen zonder dit werk. Ik hoor ook graag bij een groep en wil mensen ontmoeten. Daarvoor is de keuken ook een interessante plek. Iedereen komt er samen, ongeacht de functie: technici, afdelingshoofden, onthaalmedewerkers, vrijwilligers… Ik voel me welkom in M, en dat betekent veel voor me.”

 

Vilma: “Ja, vast en zeker! De scanner heeft meestal wat tijd nodig. Ondertussen kan ik de inhoud van de prentjes bestuderen. Zo moest ik onlangs een reeks kleine doodsprentjes inscannen. Aan de ene zijde staan er religieuze beeldjes en aan de andere zijde opschriften over een overledene uit de 18de of 19de eeuw. Deze prenten waren van echte mensen en vertellen het einde van hun verhaal. Dat is voor mij pure geschiedenis en dus enorm fascinerend. ”

Ik voel me welkom in M, en dat betekent veel voor me.

Trui Verplancke
vrijwilliger bij M sinds 2016