Op zoek naar Utopia

Op zoek naar Utopia

20.10.2016 - 17.01.2017

500 jaar Utopia

Maar liefst tachtig meesterwerken verwachten je op deze bijzondere en unieke tentoonstelling. De inspiratie komt van Thomas More, humanist, staatsman en schrijver van het boek Utopia. Precies 500 jaar geleden rolde dit iconische werk van de persen in Leuven bij de drukker Dirk Martens, op de hoek van de huidige Naamsestraat en Standonckstraat.

 

Het verlangen naar Utopia zorgde voor creatieve hoogtepunten in de schilderkunst, de vervaardiging van wandtapijten, landkaarten en de ontwikkeling van wetenschappelijke instrumenten. Alle grote meesters uit de tijd van Thomas More zijn vertegenwoordigd met absolute topstukken. Deze tentoonstelling is een buitenkans om in één keer het beste van Quinten Metsys, Jan Gossaert, Albrecht Dürer, Hans Holbein en vele anderen te bewonderen. Je ziet er zelfs het wereldberoemde Portret van Erasmus uit de collectie van de Britse koningin Elisabeth II. 

 

Curator: Prof. dr. Jan Van der Stock, Illuminare – Studiecentrum voor Middeleeuwse Kunst (KU Leuven)

Een uitgekristalliseerd parcours, dat leidt van topwerk naar topwerk. ***** Geert Van Der Speeten, De Standaard

Tussen hel en hemel in vier thema's

De tentoonstelling is opgebouwd rond vier afzonderlijke thema’s die Utopia elk vanuit een verschillend standpunt benaderen.

Thema 1: Utopia van Thomas More

Thema 1: Utopia van Thomas More

Het eerste deel is volledig opgebouwd rond Thomas Mores ‘gouden boekje’ Utopia. More schreef het uit ergernis omdat in Engeland corruptie en wanbeleid welig tierden.

Thema 2: Utopie en zijn duistere tegenhanger de dystopie

Thema 2: Utopie en zijn duistere tegenhanger de dystopie

In het tweede gedeelte worden de utopie en zijn duistere tegenhanger de dystopie met elkaar geconfronteerd.

Thema 3: Achter de horizon

Thema 3: Achter de horizon

In de tijd van More zijn grote delen van de wereld nog onbekend. Het is het 'ongekende land' of de verleidelijke en mysterieuze wereld 'achter de horizon'.

Thema 4: Het universum

Thema 4: Het universum

Ten slotte leert de tentoonstelling je meer over de wens om het universum en de eeuwigheid te begrijpen en vast te houden.

Leuven is erin geslaagd een unieke tentoonstelling uit te bouwen rond More en zijn Utopia. Ze maakt als een kroonjuweel in de Londense Tower deel uit van een prachtig stadsfestival onder de welluidende titel ‘The Future is More’. Sven Gatz, Vlaams minister van Cultuur

Publicaties

Op zoek naar Utopia | Tentoonstellingscatalogus
• De catalogus geeft uitgebreidere toelichting bij de kunstwerken, kunstenaars en het tijdperk van Utopia.
• Beschikbaar in het Nederlands en Engels
• 430 pagina's
(Uitverkocht)

Ter gelegenheid van Op zoek naar Utopia geeft OKV (Openbaar Kunstbezit Vlaanderen) een speciaal Utopia-themanummer uit. Beschikbaar in het Nederlands, Frans en Engels.

(Uitverkocht)