Oproep Open M

M zoekt kunstenaars

Dien je dossier in

Open M geeft ruimte aan talent

Met Open M geeft M beeldende kunstenaars de kans om hun werk te tonen in onze museumzalen. Alle disciplines binnen de beeldende kunsten zijn welkom: van schilderkunst tot performance, van video tot grafiek. Je kan je kandidaat stellen door de voorwaarden te lezen en daarna je werk hier in te dienen. Uit de ingestuurde voorstellen maakt de internationale curator Melanie Bühler (Frans Hals Museum, Nederland) een selectie. De selectie toont M vanaf mei in een groepstentoonstelling.

 

Niet onbelangrijk: met deze oproep richten we ons op kunstenaars die een link hebben met Vlaams-Brabant of Leuven.

Kunst van vroeger en vandaag samenbrengen

Open M vindt elke twee jaar plaats en heeft telkens een andere focus. In deze editie van Open M draait alles rond transhistoriciteit*. M is namelijk een museum dat kunst van vroeger en vandaag op nieuwe manieren samenbrengt en met elkaar confronteert. Hierdoor ontstaan nieuwe, verrassende verbanden tussen heden en verleden waarbij chronologie, context van het werk en categorie in vraag gesteld worden.

 

Elke kunstenaar maakt met zijn of haar werk deel uit van een lange beeldtraditie en plaatst zich zo in de (kunst)geschiedenis. M wil kunstenaars inspireren om ‘transhistorisch’ te denken; om te reageren op bestaande kunstwerken, in dialoog te treden met kunstenaars die hen prikkelen en om kunsthistorische tradities en media uit te dagen.

 

Vertel ons alles:

Veelgestelde vragen

*Euhm… het thema transhistoriciteit?
Het is een begrip dat niet meteen deel uitmaakt van de dagelijkse woordenschat. Kort gezegd: kunst van vroeger en nu wordt samengebracht en met elkaar geconfronteerd. Het is natuurlijk meer dan dat. Daarom organiseerden we een korte online talk van ca. 45 minuten over ‘transhistoriciteit’.

 

Op het programma stond:

Wie is curator Melanie Bühler?
Melanie Bühler (Zwitserland, 1983) cureert deze zesde editie van Open M. Bühler is een Amsterdam-based curator en schrijver. Sinds januari 2018 werkt ze als curator Hedendaagse Kunst in het Frans Hals Museum, Haarlem (Nederland). Ze werkte mee aan de publicatie ‘The Transhistorical Museum (2017)’ dat M Leuven en Frans Hals Museum samen uitgaven. Ze was verantwoordelijk voor onder andere de transhistorische tentoonstellingen ‘Ruis! Frans Hals, Anders’ (2018) en ‘Beeldmacht’ (2020) in het Frans Hals Museum.

 

Wie kan deelnemen?
Elke kunstenaar die een persoonlijke band met Leuven en/ of Vlaams-Brabant heeft. Bijvoorbeeld: je werkt, woont, studeert of bent geboren in Leuven of Vlaams-Brabant. Minimumleeftijd om deel te nemen is 18 jaar.

 

Moet ik nieuw werk maken? 
Dat is niet de bedoeling. Zowel nieuwe creaties als bestaand werk worden toegelaten. Het werk moet beantwoorden aan het vooropgesteld thema, ‘transhistoriciteit’. Het is echter een open call en geen opdracht. M zal geen werken aankopen of vergoeden.

 

Mag ik meerdere werken indienen?
In de selectie beoordelen we elk van de ingediende kunstwerken als een zelfstandig werk. Indien je twee of drie werken indient, kan dat het inzicht in de bredere samenhang van je oeuvre vergroten. Ook dat kan een belangrijke rol spelen in de beoordeling van de afzonderlijke werken.

 

En moet mijn werk binnen bepaalde disciplines vallen?
Alle disciplines binnen de beeldende kunsten komen in aanmerking: van schilderkunst tot performance, van video tot grafiek en sculptuur. Verras ons.

 

Zijn er voorwaarden?
Jazeker, die kan je hier nalezen.

 

Hoe neem ik deel?
Overtuig curator Melanie Bühler met jouw werk en dien ten laatste op zondag 16.01.2022 om 23:59 je dossier online in. Lees de voorwaarden goed door vóór je instuurt.

 

Waar kan ik met mijn vragen terecht over het indienen?
Stuur een mailtje naar openm@mleuven.be met je vraag en we komen bij je terug.

 

Wat zijn de volgende stappen eens ingezonden?
Indienen kan vanaf maandag 22.11.2021 tot en met zondag 16.01.2022 om 23:59. Vanaf midden januari tot begin februari neemt curator Melanie Bühler alle dossiers door. In de week van 07.02 hou je best je mailbox goed in de gaten want dan ontvang je een mailtje of je er al dan niet bij bent.

 

Van maandag 07.02 tot dinsdag 15.02 voert Melanie doorheen de dag online gesprekken met de geselecteerde kunstenaars. Op maandag 25.04 en dinsdag 26.04 – telkens overdag – neemt de curator de geselecteerde kunstenaars mee naar de tentoonstellingsruimte in M. Op donderdagavond 05.05 opent de groepstentoonstelling met een vernissage. De groepstentoonstelling loopt van vrijdag 06.05 tot en met zondag 28.08.2022 in M.

 

Wat is het Frans Hals Museum?
Het Frans Hals Museum is het kunstmuseum van de stad Haarlem in Nederland. Met een prikkelende mix van oude, moderne en hedendaagse kunst daagt het Frans Hals Museum je uit om anders te kijken en meer te zien. Het museum brengt fenomenen en ideeën samen, combineert pixels met verfstreken en stelt kritische vragen, soms ook aan zichzelf. Het reflecteert op de bestaande collectie en maakt nieuw werk van kunstenaars mogelijk. Daardoor willen we je verrassen, nieuwe perspectieven bieden en vooral meer laten zien.

 

Waarom werkt Open M met een conservator van het Frans Hals Museum in Nederland?
Net als M is het Frans Hals Museum een transhistorisch museum. Maar er is meer. M en het Frans Hals Museum werkten eerder al samen. Samen brachten de twee musea de publicatie ‘The Transhistorical Museum (2018)’ uit. Daarnaast organiseerden de twee musea ook een lezingreeks rond dit thema. Ook Melanie Bühler werkte hieraan mee. Met deze internationale en onpartijdige blik willen we de beste selectie maken voor Open M.

De online talk over transhistoriciteit (her)bekijken?