OPEN M

31.03.2017 - 14.05.2017

There's always more to see

OPEN M is aan zijn vierde editie toe, die uitzonderlijk plaatsvindt in de industriële ruimtes van Cas-co. M opent opnieuw de deuren voor beeldende kunstenaars die een band hebben met Vlaams-Brabant. Uit de ingezonden dossiers selecteerde gastcurator Flor Bex het werk van twaalf kunstenaars.

Herkenbaarheid en vervreemding

Voor de groepstentoonstelling There’s always more to see selecteerde Flor Bex intrigerende beelden die zowel iets onthullen als verbergen, ons met het banale confronteren of juist op schoonheid wijzen.

 

Arnaud De Wolf, Bastiaan van Aarle, Ash Bowland, Dieter Daemen, Dieter Van Caneghem, Dirk Roseport, Katrin Kamrau, Marjolein Guldentops, Paul D’Haese, Pierre-Philippe Hofmann en Pieter Léon Vermeersch stellen elk hun perceptie van de werkelijkheid tentoon. De geselecteerde kunstenaars brengen zowel fotografisch werk, video- als ruimtelijke installaties en dagen de toeschouwer uit om op een andere manier te kijken naar onze leefomgeving.

Tussen de 185 inzendingen, waarbij de jongste deelnemer 19 jaar en de oudste 82 jaar was, zaten veel boeiende dossiers. Het viel me op dat heel wat kunstenaars werken met beelden van de werkelijkheid zoals ze die zien. Zonder voorbedachtheid, maar door gewoon te kijken en te registreren vertellen ze heel veel over hun en onze leefomgeving. Voor de eindselectie vertrok ik vanuit deze rode draad, die zich bij het bestuderen van de dossiers aan mij opdrong. Beelden waarin herkenbaarheid en vervreemding van onze wereld samengaan. Flor Bex (°1937), gastcurator OPEN M

Een solotentoonstelling van jouw favoriete kunstenaar

Tijdens de tentoonstelling kiezen een professionele jury en een publieksjury twee kunstenaars van OPEN M die een solotentoonstelling krijgen. Stem tijdens je bezoek (via de iPad) of stem via onze sociale mediakanalen Facebook of Instagram op jouw favoriet en help een kunstenaar op weg naar zijn of haar eerste solotentoonstelling in het FeliXart Museum. Stemmen kan tot en met maandag 8 mei. De publieksfavoriet wordt bekendgemaakt op vrijdag 12 mei. De professionele jury kiest een kunstenaar die een solo krijgt in Cc Strombeek. Deze winnaar wordt bekendgemaakt op maandag 10 april.

Bio | Gastcurator

Flor Bex (1937) is voormalig directeur en oprichter van het M HKA (1985 – 2002) en van het Internationaal Cultureel Centrum (ICC) (1972 – 1983), de voorloper van het M HKA. Hij richtte in 1983 ook het tijdschrift ARTEFACTUM op (1983 – 1995). Hij organiseerde meer dan 600 tentoonstellingen van hedendaagse kunst in België en het buitenland en publiceerde verscheidene boeken, monografieën en talrijke artikels in tijdschriften en catalogi. In 2002 publiceerde hij het indrukwekkende naslagwerk ‘Kunst in België na 1975’.

Praktisch

Praktisch

Openingsuren

Do 11:00-22:00
Vr - Zo: 11:00-18:00
 

Adres

Vaartstraat 94
3000 Leuven,

Rondleiding

Mecenas-rondleiding

OPEN M

Ontdek het gezinsaanbod

Workshop in OPEN M

KIJK

Gezinsspel in OPEN M

Mijn fotomatch

OPEN M

M en de provincie Vlaams-Brabant organiseren voor de vierde keer OPEN M, een groepstentoonstelling voor beeldende kunstenaars die een band hebben met Vlaams-Brabant. Om de twee jaar biedt OPEN M de kans aan talent uit de regio om nieuw werk tentoon te stellen. Onder het motto 'Jouw werk, ons publiek' creëert M een platform waar kunstenaars hun werk tentoonstellen aan het grote publiek.

Vorige edities

Dankzij OPEN M kreeg ik de kans om mijn werk voor het eerst aan een groot publiek te tonen. Het kwam er helemaal tot zijn recht. Ik leerde ook nieuwe kunstenaars en hun werk kennen. Het was een geweldige ervaring om in M te mogen tentoonstellen. Polien Boons (°1993), deelnemer OPEN M 2015

Een initiatief van

Met de steun van