Podcastreeks ‘over Vincent Geyskens’

Podcastreeks

‘over Vincent Geyskens’

Ik wil luisteren

Wat betekent schilderkunst vandaag nog? Het is een vraag die kunstenaar Vincent Geyskens bezighoudt en die hij onderzoekt in zijn divers oeuvre. M nodigde voor de podcastreeks 'over Vincent Geyskens' enkele kenners uit om hun licht te laten schijnen over zijn werk.

De gesprekken

De afleveringen kwamen tot stand op basis van gesprekken van de kenners met Eva Wittocx, curator van de tentoonstelling.

AFLEVERING ÉÉN

Lisa Vlaemminck

AFLEVERING ÉÉN

Lisa Vlaemminck

Lisa is zelf kunstenaar en oud-student van Vincent Geyskens. Pop, ziektekiemen en petrischalen; het zijn slechts enkele van de visuele inspiratiebronnen die hun weg vinden in het schilderkunstige universum van Vlaemminck. De vormen zijn vaak herkenbaar, en toch net anders dan het gekende. Haar oeuvre bestaat uit schilderijen, tekeningen en collages.

 

Lisa Vlaemminck praat over stillevens, de meest recente reeks in het oeuvre van Vincent Geyskens, over het stilleven doorheen de kunstgeschiedenis en in haar eigen werk.

AFLEVERING TWEE

Johan Pas

AFLEVERING TWEE

Johan Pas

Johan Pas is hoofd van de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten Antwerpen, doctor in de kunstwetenschappen, docent, auteur en curator. Zijn onderzoek spitst zich toe op tentoonstellings- en publicatiegeschiedenis van de 20ste-eeuwse avant-gardes. Daarnaast verzamelt en bestudeert hij kunstenaarspublicaties. In 2015 richtte hij CRAP op, de Collection for Research on Artists’ Publications.

 

Johan bespreekt de kaderreeksen van Vincent Geyskens. Een gesprek over abstractie, over het belang van het kader in de schilderkunst en linken tussen het werk van Vincent Geyskens en andere kunstenaars.

AFLEVERING DRIE

Dominic Van den Boogerd

AFLEVERING DRIE

Dominic Van den Boogerd

Dominic van den Boogerd woont en werkt in Amsterdam. Zijn recensies en essays zijn gepubliceerd in talrijke tentoonstellingscatalogi en kunsttijdschriften, waaronder Metropolis M, ArtReview en De Witte Raaf. Momenteel is hij Hoofd Educatie & Research aan De Ateliers, Amsterdam, waar hij directeur was van 1995 tot 2018.

 

Dominic schreef ook een essay voor de nieuwe monografie over het werk van Vincent Geyskens (2021, M Leuven & Mercatorfonds). Daarin duidt hij Geyskens’ recente kunstpraktijk. In deze aflevering praat hij verder over de uitdagingen van de hedendaagse schilderkunst.

AFLEVERING VIER

Simon Delobel

AFLEVERING VIER

Simon Delobel

Simon Delobel is een Franse kunsthistoricus. Hij is momenteel directeur van KIOSK, een ruimte voor hedendaagse kunst op de campus van KASK - Conservatorium in Gent. Voorheen leidde hij onder meer trampoline (2013-2020), een eigen galerieruimte in Antwerpen. In die periode had hij de kans vier solotentoonstellingen met Vincent Geyskens te organiseren.

 

Een constante in het oeuvre van Vincent Geyskens zijn de collages. Simon Delobel spreekt over het verknippen, verscheuren, plooien en kleven van bestaande beelden en teksten, in het werk van Vincent Geyskens en andere kunstenaars.

BONUSTRACK

Vincent Geyskens leest zijn nieuw gedicht voor

BONUSTRACK

Vincent Geyskens leest zijn nieuw gedicht voor

In 2021 brengt Vincent Geyskens een nieuw gedicht uit bij het balanseer, ‘Het Geslacht van de Paling’ de opvolger voor ‘Op Stijgend Vocht’ (2015). Het ‘Geslacht van de Paling’ wurmt zich in de naspokende fragmenten van een onherroepelijk mythisch verleden en diept zo een schommelende existentie uit. Wanneer de eigen naam wordt vergeten, tekenen resten en brokstukken zich af, herhalend, splitsend, herkoppelend, als de fonkelende as van een geschiedenis op een lichaam.

 

Vincent Geyskens leest zijn gedicht integraal voor. Marc Kregting, docent en redacteur, verzorgt de introductie. Hij publiceerde vijftien boeken, met als recentste titels: Punt (2015), De ware marsrichting (2017) en Zilverlingen (2019). Zijn ontwikkelingen zijn te volgen op het weblog De Honingpot.

Meer over Vincent Geyskens

In het kader van Geyskens' solotentoonstelling in M wordt er op 24.06 een boekpresentatie en op 02.09 een literaire avond georganiseerd. Meer te weten komen over de praktijk van deze Belgische kunstenaar kan ook in nummer drie van M.