Over de grens

Over de grens

22.09.2017 - 27.05.2018
Koop je ticket

Middeleeuwse beeldhouwkunst uit de Lage Landen

De beeldhouwkunst beleefde in de middeleeuwen haar hoogtepunt in de Lage Landen. Brabantse en Vlaamse snijders blonken uit in hun vak en beheersten de kunst om een verhaal in beeld te brengen. Toch is er bijzonder weinig gekend van deze rijke cultuur. Daar brengt M verandering in met de onderzoekstentoonstelling Over de grens. Middeleeuwse beeldhouwkunst uit de Lage Landen.

Akense topstukken reizen naar M

Speciaal voor de tentoonstelling werd één van de grootste Duitse beeldhouwkunstcollecties naar Leuven gehaald. Bijna 100 beelden van het Suermondt-Ludwig-Museum in Aken worden voor het eerst buiten Duitsland getoond en zullen pronken naast 18 werken uit de M-collectie. De tentoonstelling geeft zo een uitgebreid overzicht van laatgotisch (1350-1550) meesterschap in de Lage Landen.

Paspoort van een beeld

Deze onderzoekstentoonstelling brengt retabels, heiligenbeelden, versierde sculpturen, ivoor en reliekbustes samen die vermoedelijk in de Nederlanden gemaakt werden. Maar hoe kun je deze beelden identificeren? Wie maakte ze? Wie waren de opdrachtgevers? Doordat veel sculpturen en bronnenmateriaal verloren is gegaan, blijven die vragen soms onbeantwoord. Vaak worden ze dan per stad of regio gegroepeerd als ‘Brabant’, ‘Zuidelijke Nederlanden’. Toch is die ordening niet altijd sluitend. De tentoonstelling breekt daarom een lans voor een andere aanpak. Een methode waarbij elk beeld een paspoort kan hebben dat uit verschillende kenmerken bestaat. Zo heeft een beeld meer te vertellen dan enkel de stad of regio waar het geproduceerd werd. 

113 stukken, van de 11de tot de 17de eeuw

95 Akense topstukken zullen uitzonderlijk naast 18 werken uit de M-collectie pronken. Zo zie je onder meer werk van Jan Borman, de Meester van Elsloo, Jan van Steffeswert, Hendrik Roesen, de Meester I.T., de Meester van de Vijfpuntige Ster, de Meester van de Stenen Vrouwenkop en Meester Balthasar. Een van de hoogtepunten is het Petrusretabel uit Opper-Gerle. Het is niet alleen uitzonderlijk omwille van zijn omvang maar ook de gedetailleerde uitwerking van de vele figuren springt in het oog.


Curatoren: Marjan Debaene & Peter Carpreau


Een initiatief en onderzoek van ARDS, expertisecentrum voor middeleeuwse beeldhouwkunst, in samenwerking met het Suermondt-Ludwig-Museum in Aken. Bij de tentoonstelling verschijnt een bestandscatalogus die te verkrijgen is in het Duits.
 

Meer over de tentoonstelling?

Kies een activiteit

Groepsbezoek

Over de grens + M-collectie

Instaprondleidingen

Kijken is een kunst

M in actie

Workshop beeldhouwkunst

M-speeltijd

Workshop beeldhouwen

Te koop in de M-shop

Niederländische Skulpturen
• Bestandscatalogus 2017
• Uitgeverij: Michael Imhof Verlag (i.s.m. M-Museum Leuven)
• Duits
• 255 pagina's


€25.00

in samenwerking met

De catalogus kwam tot stand met de steun van