Peter Buggenhout

Peter Buggenhout

12.03.2015 - 31.05.2015

Peter Buggenhout (°1963, Dendermonde) zijn ongepolijste sculpturen lijken op puinhopen, verlaten ruïnes of archeologische vondsten uit andere tijden. Buggenhout maakt kolossale installaties en sculpturen op sokkels. Hiervoor gebruikt hij afval, industrieel materiaal, paardenhaar, ingewanden en huisstof.

Binnenstebuiten

Wat op het eerste zicht een lukrake opstapeling van materialen lijkt, is een nauwkeurig samengestelde chaos. Dit geeft zijn beelden een anoniem en onbestemd karakter. Je krijgt de indruk dat Buggenhout zijn sculpturen binnenstebuiten keert. Rauw en afgetakeld komen ze je tegemoet, tegelijkertijd aantrekkelijk en afstotelijk. Het resultaat is een broze en oncomfortabele schoonheid. In M maak je kennis met zijn oeuvre van de jaren 1990 tot vandaag.

 

Curator: Eva Wittocx

Peter Buggenhout

Peter Buggenhout

Bio

Peter Buggenhout

Bio

Peter Buggenhout (°1963, Dendermonde) leeft en werkt in Gent. Ruim twintig jaar geleden stopte hij met schilderen. Hij verliet de beperkingen van het doek vanuit een verlangen om concrete dingen te maken die geen afbeelding zijn van iets. Sindsdien maakt hij installaties uit abjecte materialen, waarvan je de oorsprong niet meer kan achterhalen. Met zijn werk komt hij los van iedere vorm van representatie. 


Hij exposeerde in internationaal gerenommeerde kunstplatforms, zoals MoMA/PS1 (New York), de Biënnale van Taipei, Maison Rouge (Parijs), Palais de Tokyo (Parijs), Frankfurter Kunstverein, Kunstverein Hannover, Art Unlimited Basel, De Pont Tilburg, Herzliya Biennial Israel, Barbara Gladstone (New York), Saatchi Gallery (Londen). In België werd zijn werk onder andere getoond in Museum Dhondt-Dhaenens Deurle, Be-Part Waregem, TRACK in Gent, Brugge en De Centrale in Brussel. Hij wordt vertegenwoordigd door de galerijen Konrad Fischer Düsseldorf-Berlijn en Laurent Godin Parijs.