Symphony @ the museum

Prikkel al je zintuigen in M

02.05.2018 - 06.05.2018

Kijk je anders naar kunst als we al je zintuigen aanspreken? Wat als je mag ruiken, luisteren of  voelen? Met die vragen gingen drie studenten van het Art Sense(s) Lab van PXL MAD aan de slag. Het resultaat is nogmaals te zien en te testen tijdens het andfestival in M. 

Impact van zintuigen op kunstbeleving

In oktober 2017 won het project Symphony @ the museum de Cross Over Contest van Leuven Mindgate. In dit project staan volgende vragen centraal. Hoe beïnvloeden smaak, geur of tastzin onze blik op kunst? En welke emoties roept kunst op? Drie studenten van PXL-MAD werkten dit verder uit. Zo ontwierp elk van hen een multisensoriële installatie, geïnspireerd op de werken uit de M-collectie. Die experimentele interventies vind je nu terug in de collectiepresentatie. Terwijl de museumbezoeker naar kunst kijkt, worden verschillende zintuigen aangesproken.

Judit Szalipszki

Vreemd fruit

Judit Szalipszki

Vreemd fruit

Deze installatie staat stil bij de citroen, het centrale voorwerp in Stilleven met ham en citroen van Maerten Boelema de Stomme. Ze laat je speculeren over de toekomstperspectieven en de symbolische betekenis van de vrucht vandaag. Het auditieve aspect van het werk brengt je dichter bij de omstandigheden van de sinaasappelproductie in Zuid-Italië. Daarnaast ruik je ook zuiver valenceen, een alternatief voor de geur en de smaak van sinaasappels. Kunnen zo’n stoffen de plaatselijke economie wijzigen? Kunnen ze de situatie van de arbeiders in een sector beïnvloeden? Het zijn maar enkele van de vragen die zich opwerpen.

Ludmila Rodrigues

Contact

Ludmila Rodrigues

Contact

Middenin de zaal met middeleeuwse beelden brengt Ludmila Rodrigues hulde aan ambachtelijk vakmanschap. Grondstoffen, handgemaakte voorwerpen en met de computer gemaakte beeldhouwwerken staan naast elkaar. Hiermee opent ze een debat over de status van de voorwerpen, hun historische en esthetische waarde binnen de museumcontext. Zijn deze artefacten origineel? Hoe oud zijn ze? Wat is de waarde van een kunstwerk? Door zelf de objecten aan te raken, te voelen en verhalen te bedenken, roept de ervaring een interval op tussen toen en nu.

Panita Saenghiranwatana

Olfactorische Kalender

Panita Saenghiranwatana

Olfactorische Kalender

Dit werk introduceert een alternatieve manier om de tijd waar te nemen, los van de klok. Zo wordt je aangemoedigd om te ruiken aan de cirkelvormige keramische plaat: de Olfactorische Kalender. Elk kwartier van de plaat stelt een seizoen voor, maar in tegenstelling tot een conventionele kalender, die de maand of het jaar aangeeft, doorloopt de Olfactorische Kalender de bewegingen van de seizoenen door een selectie van geuren.  De kalender is geïnspireerd op de ‘Kalenderwijzerplaat’, een meesterwerk uit de jaren 1500, waarin tijd werd opgevat als een cyclus en waarin de astrologie een grote invloed had.

In samenwerking met