Richard Long

KNAL! Stadsfestival van de Big Bang

Richard Long

22.10.2021 - 20.03.2022
Reserveer een tijdslot

Richard Long, een van de belangrijkste Britse kunstenaars, heeft de manier waarop we naar een sculptuur kijken veranderd. In zijn werk herschikt hij natuurlijke materialen zoals stenen en hout in oervormen die naar de kosmos en het universum verwijzen. De tentoonstelling kadert in KNAL! – het stadsfestival rond de ontdekking van de Big Bang-theorie.

Bij het maken van een wandeling, volg je de hele geschiedenis van de mensheid, van de vroege migraties te voet uit Afrika die mensen over de hele wereld brachten. Richard Long

Inspiratie

Richard Long heeft vooral wandelen het medium van zijn kunst gemaakt, waarbij de natuur en  verwilderde landschappen zijn belangrijkste inspiratie vormen. Tijdens zijn lange wandelingen overal ter wereld maakt hij vaak sculpturen onderweg, als sporen van doorgang en transformatie. Zijn werk in geometrische vormen benadrukt zowel de orde als de diversiteit van de kosmos. Ze kunnen gezien worden als metaforen voor het bestaan en zijn een neerslag van zijn ideeën over reizen, plaatsen, afstanden, tijd, ruimte en beweging.

Natuur als kunst

Richard Long is zowel gefascineerd door hedendaagse ideeën als door de prehistorie. Hij hanteert klassieke geometrische vormen zoals lijnen en cirkels in relatie tot bergen, woestijnen, kustlijnen, graslanden, rivieren en sneeuwlandschappen. Vergankelijkheid is een belangrijk aspect van zijn werk in de natuur. Hij gebruikt voornamelijk ruwe vulkanische gesteentes, drijfhout, water, soms leisteen, naast zijn eigen voetstappen. Zijn modderwerken in binnenruimtes, gemaakt met zijn eigen handafdrukken, kunnen gezien worden als een verwijzing naar prehistorische grotschilderingen. Richard Long beschrijft elk van zijn afzonderlijke werken als eenvoudig, hoewel er toch complexiteit optreedt door de diverse media die hij gebruikt: fotografie, tekstwerken, sculpturen, publicaties, tekeningen en modderwerken.

 

Curator: Eva Wittocx

Richard Long in gebarentaal

Richard Long in gebarentaal

Kunst beleven doet iedereen in z’n eigen taal. Daarom kan je de solotentoonstelling van Richard Long en 'Verbeelding van het universum' ook ontdekken in Vlaamse Gebarentaal - te bekijken via je eigen smartphone of via een tablet van M (gratis uit te lenen aan het onthaal).

KNAL!

KNAL! is een stadsfestival dat wordt georganiseerd door KU[N]ST Leuven in samenwerking met spelers uit het culturele, wetenschappelijke en toeristische veld. In dit kader vindt in M naast de tentoonstelling van Richard Long, ook de tentoonstelling ‘Verbeelding van het universum’ plaats. Centraal staat de verwondering van de mens over het ontstaan van de kosmos.

Richard Long

Richard Long

Richard Long

Richard Long

Richard Long

Sir Richard Julian Long (°1945) is een Engelse kunstenaar die woont en werkt in Bristol.


Hij studeerde aan de Saint Martin's School of Art in Londen. In 1976 vertegenwoordigde hij zijn land op de Biënnale van Venetië. Hij won verschillende prestigieuze prijzen en nam deel aan een indrukwekkende lijst van tentoonstellingen wereldwijd. Zijn werk is aanwezig in de belangrijkste publieke en private collecties.


Wat is er allemaal te doen rond deze tentoonstelling?

Rondleiding

Zondagvoormiddagrondleiding 'KNAL'

Rondleiding met de hele familie

Familierondleiding KNAL!

Groepsbezoek

Combirondleiding Richard Long & Alexis Gautier

Groepsbezoek

'Verbeelding van het universum' & Richard Long

Luisterspel

Warre en Luna in ‘Verbeelding van het universum’ & Richard Long

Familieparcours

M KNALT!

KNAL! Stadsfestival

Combiticket M & Universiteitsbibliotheek

Speciaal voor het KNAL! Stadsfestival van de big bang biedt M een combiticket aan. Daarmee kan je alle collectiepresentaties en tijdelijke tentoonstellingen van M bezoeken - waaronder 'Verbeelding van het universum' en Richard Long. Maar er ook meteen een bezoek aan de Universiteitsbibliotheek aan koppelen. Daar kan je de tentoonstelling 'Voorbij de oerknal' ontdekken.