Rodin, Meunier & Minne

Rodin, Meunier & Minne

20.03.2020 - 30.08.2020

EXPO GEMIST?

Ontdek 'M via de 360°-tour

Heb je de tentoonstelling 'Rodin, Meunier & Minne' gemist?

 

Geen nood, wandelen door onze tentoonstellingen kan nog steeds. In onze virtuele 360°-tours heb je de zalen van M voor jou alleen.

Rodin, Meunier & Minne

De beeldhouwers Auguste Rodin, Constantin Meunier en George Minne waren de voortrekkers van een echte beeldrevolutie, die de fundamenten zou leggen voor de moderne beeldhouwkunst. Inspiratie voor die revolutie haalden de kunstenaars paradoxaal genoeg in het verleden, namelijk bij de middeleeuwen.

Een beeldtaal voor de toekomst

Aan het einde van de negentiende eeuw beginnen kunstenaars zich af te zetten tegen de klassieke, academische (beeldhouw)kunst die honderd jaar lang de norm was geweest. Ze gaan steeds meer op zoek naar hun eigen, heel persoonlijke vormentaal. Die tendens bleek later een eerste stap in de richting van de moderne beeldhouwkunst te zijn. Auguste Rodin, Constantin Meunier en Georges Minne behoorden tot de drijvende krachten achter die omwenteling. 

Gebaseerd op het verleden

Een belangrijke bron van inspiratie daarbij waren de middeleeuwen. De drie kunstenaars herontdekten de artistieke erfenis van die periode en integreerden ze in hun nieuwe visie voor de beeldhouwkunst. Dat deden ze elk op hun eigen, persoonlijke manier. Zo putte Meunier vooral uit de religieuze iconografie van de middeleeuwen. Ook Minne vond inspiratie in het middeleeuwse geloof, maar vertaalde die naar werken waarin eerder de mystieke emotie centraal staat. Van Rodin weten we dat hij in de middeleeuwse kunst een vrijheid van expressie ontdekte die hij nergens anders terugvond.

Je retrouve dans le gothique une partie des choses que j'applique Auguste Rodin

In M worden verschillende topwerken van de kunstenaars tegenover middeleeuwse beelden geplaatst om zo de opmerkelijke en soms onverwachte parallellen tussen de twee tradities bloot te leggen. 

Middeleeuwse thema's

Naast de vormentaal zijn ook middeleeuwse thema’s als rouw, verlies en afscheid een bron van inspiratie voor de drie beeldhouwers. Enkel de titels van de werken getuigen hier al van: ‘Smart’ van Constantin Meunier ‘Treurende moeder met twee kinderen’ van George Minne of de ‘Martelaar’ van Auguste Rodin. Daaruit volgde de keuze om samen te werken met een aantal dichters. Zij maakten speciaal voor deze tentoonstelling gedichten geïnspireerd op de beelden.