Rodin, Meunier & Minne

Rodin, Meunier & Minne

20.03.2020 - 30.08.2020
Reserveer een tijdslot

Om voor iedereen een veilig en aangenaam bezoek te garanderen, loopt er een vast parcours doorheen het museum. Let op: je kan M momenteel enkel bezoeken door vooraf een tijdslot te reserveren. Sinds 11.07 moeten ook alle bezoekers verplicht een mondmasker dragen.

 

Bekijk alle maatregelen die we nemen hier.  

Tentoonstelling

Rodin, Meunier & Minne

De beeldhouwers Auguste Rodin, Constantin Meunier en George Minne waren de voortrekkers van een echte beeldrevolutie, die de fundamenten zou leggen voor de moderne beeldhouwkunst. Inspiratie voor die revolutie haalden de kunstenaars paradoxaal genoeg in het verleden, namelijk bij de middeleeuwen.

Een beeldtaal voor de toekomst

Aan het einde van de negentiende eeuw beginnen kunstenaars zich af te zetten tegen de klassieke, academische (beeldhouw)kunst die honderd jaar lang de norm was geweest. Ze gaan steeds meer op zoek naar hun eigen, heel persoonlijke vormentaal. Die tendens bleek later een eerste stap in de richting van de moderne beeldhouwkunst te zijn. Auguste Rodin, Constantin Meunier en Georges Minne behoorden tot de drijvende krachten achter die omwenteling. 

Gebaseerd op het verleden

Een belangrijke bron van inspiratie daarbij waren de middeleeuwen. De drie kunstenaars herontdekten de artistieke erfenis van die periode en integreerden ze in hun nieuwe visie voor de beeldhouwkunst. Dat deden ze elk op hun eigen, persoonlijke manier. Zo putte Meunier vooral uit de religieuze iconografie van de middeleeuwen. Ook Minne vond inspiratie in het middeleeuwse geloof, maar vertaalde die naar werken waarin eerder de mystieke emotie centraal staat. Van Rodin weten we dat hij in de middeleeuwse kunst een vrijheid van expressie ontdekte die hij nergens anders terugvond.

Je retrouve dans le gothique une partie des choses que j'applique Auguste Rodin

In M worden verschillende topwerken van de kunstenaars tegenover middeleeuwse beelden geplaatst om zo de opmerkelijke en soms onverwachte parallellen tussen de twee tradities bloot te leggen. 

Middeleeuwse thema's

Naast de vormentaal zijn ook middeleeuwse thema’s als rouw, verlies en afscheid een bron van inspiratie voor de drie beeldhouwers. Enkel de titels van de werken getuigen hier al van: ‘Smart’ van Constantin Meunier ‘Treurende moeder met twee kinderen’ van George Minne of de ‘Martelaar’ van Auguste Rodin. Daaruit volgde de keuze om samen te werken met een aantal dichters. Zij maakten speciaal voor deze tentoonstelling gedichten geïnspireerd op de beelden. Deze gedichten kan je beluisteren op via audiogids.

BEREID JE BEZOEK VOOR

Begeleidende informatie: online en offline

Om de verspreiding van het coronavirus te beperken voorzien we momenteel geen papieren folders. Als alternatief kan je alle begeleidende informatie op deze pagina bekijken en downloaden om af te drukken. Verder worden er begeleidende teksten aan de muren in de zalen voorzien. Ook audiogidsen blijven beschikbaar en worden tussen elk gebruik ontsmet.

In groep

Of ontdek je de tentoonstelling liever aan de hand van een groepsbezoek? Een gids neemt je mee op pad langs het oeuvre van deze drie kunstenaars. Je krijgt een inkijk op de opmerkelijke en soms onverwachte parallellen tussen de beelden van Rodin, Meunier & Minne en de middeleeuwse beeldhouwkunst. Samen ontrafel je de vormentaal van de kunstenaars en hun interesse voor de middeleeuwse beeldtaal. 

 

Omwille van de maatregelen van de federale regering om verdere verspreiding van het coronavirus te beperken worden deze rondleidingen tijdelijk uitgesteld.