Sol LeWitt

Sol LeWitt

21.06.2012 - 14.10.2012

Colors

De unieke tentoonstelling brengt 24 wall drawings in kleur van de Amerikaanse conceptuele kunstenaar Sol LeWitt (1928-2007). LeWitts muurtekeningen vormden vanaf de late jaren 1960 een cruciale stap in de geschiedenis van de hedendaagse (teken)kunst. Aan de hand van instructies en diagrammen worden de monumentale werken rechtstreeks op de muren van het museum aangebracht. Tussen 1968 en 2007 maakte Sol LeWitt meer dan 1200 wall drawings.

Met deze 24 muurtekeningen toont M voor het eerst in België een doorsnede van zijn oeuvre. De tentoonstelling gaat in op de diverse materialen waarin LeWitt werkte, zoals potlood, vetkrijt, Oost-Indische inkt en acrylverf. Daarnaast is een ruime selectie van LeWitts kunstenaarsboeken te bekijken evenals een film over de realisatie van de wall drawings ter plaatse.

Tekenaars voeren de muurtekeningen rechtstreeks uit op de muren. De tekeningen passen zich aan de schaal van de tentoonstellingsruimtes aan. LeWitt liet zijn eerste wall drawings al door andere kunstenaars uitvoeren. Professionele tekenaars, opgeleid in de LeWitt Studio, werkten samen met een zeventigtal jonge kunstenaars en studenten van Belgische kunstscholen en academies. De muurtekeningen bestaan enkel zolang de tentoonstelling duurt.

The making of

De tentoonstelling wordt georganiseerd in samenwerking met de LeWitt Collection, Chester, Connecticut en gerealiseerd samen met de volgende scholen: Hogeschool Sint-Lukas Brussel, La Cambre - École Nationale Supérieure des Arts Visuels Bruxelles, Koninklijke Academie voor Schone Kunsten KASK Gent, Sint-Lucas Beeldende Kunst Gent, Koninklijke Academie voor Schone Kunsten Antwerpen, Sint Lucas Antwerpen, SLAC/Academie Beeldende Kunst Leuven.

 
Centre Pompidou Metz
In samenwerking met M presenteert Centre Pompidou-Metz een retrospectieve tentoonstelling (Sol LeWitt. Dessins Muraux de 1968 à 2007) van wall drawings met een selectie van vijfendertig muurtekeningen in zwart-wit.

 

Curatoren: Béatrice Gross en Eva Wittocx

Met de steun van